Udruga Franak poziva dužnike: Pošaljite HNB-u zahtjev za inspekcijski nadzor banke u kojoj imate kredit

Udruga Franak poziva dužnike: Pošaljite HNB-u zahtjev za inspekcijski nadzor banke u kojoj imate kredit

Foto: Udruga Franak / facebook

UDRUGA Franak pozvala je danas svoje članove i sve dužnike, bez obzira na vrstu kredita, da pošalju Hrvatskoj narodnoj banci Zahtjev za inspekcijski nadzor zbog kršenja Zakona o potrošačkom kreditiranju, jer banke nisu uskladile i ugovorile aneks ugovora o definiranju fiksne marže i parametra do 1.1.2014. godine.

"Banke na pregovorima nisu pokazale volju da žele riješiti problem 'švicaraca' pa smo se odlučili za sada samo na pripremne korake kojima želimo dati do znanja da Udruga franak neće odustati od svojih zahtjeva", pojašnjavaju iz udruge Franak.

Primjer zahtjeva možete pronaći na linku (.docx)

Nema pomaka u pregovorima

U ponedjeljak je u Ministarstvu financija održan sastanak radne skupine za rješavanje problema dužnika s kreditima u švicarskim francima.

Na sastanku su svoje prijedloge predstavili udruga Franak i Hrvatska udruga banaka, uz nazočnost predstavnika Hrvatske narodne banke i Ministarstva financija.

Hrvatska udruga banaka prošlog je tjedna javnosti predstavila svoje modele rješavanja problema, koji se odnose isključivo na socijalno najugroženije dužnike.

Prema prvom modelu dužnik bi do kraja 2015. mogao zatražiti prodaju potraživanja i prodaju založene imovine, odnosno stana, specijaliziranoj državnoj agenciji.

Drugi model predviđa da dužnik može zatražiti otpust duga preko visine vrijednosti kupljenog stana, uz istodobno podmirenje duga prijenosom stana u vlasništvo banke.

Ponuđenim rješenjima nisu zadovoljni u udruzi Franak. Njihov stav je da su predložene mjere HUB-a neprihvatljive i da se ne radi o pomoći socijalno ugroženim dužnicima, već o oslobađanju banaka od nenaplativih kredita.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara