Udruga Franak predala peticiju Josipu Leki: Traže reobračun glavnice ostatka kredita po starom tečaju

Ilustracija: Index

PREDSTAVNICI udruge Franak predali su jutros predsjedniku Sabora Josipu Leki peticiju s 15 tisuća potpisa.

Njome traže reobračun glavnice ostatka kredita u švicarskim francima po tečaju koji je bio u početku, bolju regulativu promjenjive kamatne stope i hitno donošenje Zakona o osobnom bankrotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oko ovog zahtjeva o hitnom donošenju Zakona o osobnom bankrotu mislim da čak već i postoji konsenzus da se on doista mora što prije donijeti, međutim iz nekog razloga se još oteže, a bilo bi jako važno s obzirom na trenutnu situaciju i ovrhe da se on donese", rekla je predstavnica udruge Franak Petra Rodik.

"Kroz izmjene Zakona o kreditnim institucijama, ako se prihvati naš amandman, bit će riješena druga mjera, a dodatno je potrebno provesti kroz Zakon o potrošačkom kreditiranju. Time bi se kamatna stopa u postojećim kreditima regulirala tako što bi se dovela u vezu s početnom kamatnom stopom. Znači da bi se na temelju početne kamatne stope i parametara koji su vrijedili u vrijeme kad su krediti podizani odredila fiksna marža. To je jedini način da se stvar pošteno riješi, a ono što neke banke sada pokušavaju je nezakonito i nije u skladu sa Zakonom o obveznim odnosima", nadovezao se koordinator pravnog tima udruge Goran Aleksić.

Udruga Franak peticiju je predala i u Vladi, te viceguverneru HNB-a Tomislavu Presečanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara