Udruga Franak prijavila Zagrebačku i Splitsku banku zbog nezakonitog poslovanja

Udruga Franak prijavila Zagrebačku i Splitsku banku zbog nezakonitog poslovanja

Foto: Damjan Tadić / Cropix

UDRUGA Franak je zbog nezakonitosti u poslovanju podnijela Hrvatskoj narodnoj banci prijave protiv Zagrebačke i Splitske banke. O prijavi podnesenoj HNB-u obavijestili su i Ministarstvo financija.

U svom priopćenju Udruga Franak navodi da ove dvije banke krše članak 284. Zakona o obveznim odnosima. "Prijavljene banke pokušavaju dovesti u zabludu korisnike kredita koji su ugovorili kredite prije 1. siječnja 2010.", tvrde iz Udruge Franak.

"Očekujemo od HNB-a da spriječi nastavak nezakonitog poslovanja"

"Zahtijevamo da HNB općenito određenom regulativom sanira štetu koja se događa svim korisnicima kredita s promjenjivom kamatnom stopom koji su ugovorili da se promjenjiva kamatna stopa mijenja odlukom banke bez ugovorene formule, bez obzira na banku u kojoj je to ugovoreno. Takva ugovorna odredba po Zakonu o obveznim odnosima ništetna je unatoč tome što je ugovorena", stoji u priopćenju Udruge Franak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNB će, poručuju, u suprotnom biti suodgovoran za omogućavanje bankama da nastave svoju samovolju u određivanju promjenjivih kamatnih stopa u svim kreditima u kojima je ugovoreno da se kamata mijenja jednostranom odlukom banke: "Očekujemo da HNB postupi kao ovlašteni regulator na tržištu financijskih usluga te spriječi nastavak nezakonitog ponašanja banaka".

Zagrebačka banka: Pridržavamo se propisa

Zagrebačka banka u priopćenju za medije odgovorila je na prijavu Udruge Franak. Tvrde da posluju profesionalno i savjesno se pridržavaju svih mjerodavnih propisa.

"Izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju definirale su da se od siječnja 2013. promjenjiva kamatna stopa mora podijeliti na fiksni i varijabilni dio, koji mora biti jasan i poznat poznat potrošačima. Zagrebačka banka je u cjelini i konzistentno uskladila  svoje Opće uvjete poslovanja s novopropisanim standardima transparentnosti  određivanja kamatne stope, te su novi Opći uvjeti poslovanja  jednako primjenjivi na sve njene klijente, odnosno na sve kredite odobrene potrošačima", kažu iz Zagrebačke banke.

"Ipak, imajući u vidu trenutni tečaj švicarskog franka, Zagrebačka banka je posebnom odlukom zaštitila sve korisnike kredita vezanih uz CHF od mogućeg povećanja varijabilnog dijela kamatne stope, tako da u slučaju porasta 6M LIBOR-a za CHF kamatne stope ostaju nepromijenjene do 1.7.2014", poručuju iz Zagrebačke banke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara