Udruga "U ime obitelji" ometa birače: "Morate najprije potpisati za referendum"

Foto: U ime svake obitelji (Facebook)

VOLONTERI udruge "U ime obitelji" na nekoliko mjesta u Općini Medulin ometaju birače, upozorili su iz Izbornog povjerenstva Općine Medulin.

Kako doznaje Glas Istre, aktivisti skupljaju potpise za svoj šovinistički referendum pred samim ulazima na biračka mjesta, a pritom ometaju birače u slobodnom pristupu biračkim mjestima.

Pritom su navodno vrlo nametljivi, te čak birače uvjeravaju da najprije moraju potpisati njihovu peticiju pa da tek onda mogu glasati.

Iz medulinskog Izbornog povjerenstva tvrde da članovi inicijative "U ime obitelji" na taj način zbunjuju birače koji nisu dovoljno informirani, te ometaju slobodan i neometan ulazak na biračka mjesta.

Izborno povjerenstvo zamolilo je skupljače potpisa za referendum da se udalje s biračkog mjesta. Oni ih, međutim, nisu poslušali pa je pozvana policija. Kada se pojavila policija, nakratko su se udaljili, ali kada su policajci otišli, nastavili su sa svojim sramotnim aktivnostima.

Birače ometaju i u Zagrebu

Potpise za referendum prikupljali su i na biračkim mjestima u Zagrebu, kao što se vidi na naslovnoj fotografiji koja je uslikana nešto prije 16 sati na ulazu u biračko mjesto OŠ Vrbani, a na svojoj Facebook stranici objavila ju je grupa "U ime svake obitelji", koja se protivi diskriminirajućem referendumu.

Incident su prijavili i GONG-u, iz kojeg su dobili sljedeći odgovor: "Hvala na dojavi o uočenoj nepravilnosti. Molimo Vas da se obratite i Državnom izbornom povjerenstvu u vezi tog pitanja. Ne postoje sankcije koje 'U ime obitelji' mogu snositi, ali ih se može upozoriti".

Potpisi za referendum skupljaju se i preko Facebooka?!

Nasrtljivi i neugodni volonteri udruge "U ime obitelji" ne ordiniraju ovih dana po ulicama hrvatskih gradova. Ako je suditi prema informaciji koja se proširila društvenim mrežama, potpise za referendum skupljaju i preko Facebooka.

Takav način skupljanja potpisa za referendum zakon, sasvim jasno, ne dopušta. Svaki birač svoj potpis mora upisati vlastoručno. Jasno je međutim da onima koji pozivaju na narušavanje temeljnih ljudskih prava zakon vrlo malo znači, kao što možete vidjeti u priloženoj, prilično nepismenoj, poruci:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara