Udruga hrvatskih putničkih agencija: Pravilnikom za školska putovanja ugroženo 100 milijuna kuna u turizmu

Foto: Hina

"ISPLATU dnevnica nastavnicima pratiteljima na školskim putovanjima novim Pravilnikom dužna je osigurati škola te se dnevnice više ne mogu financirati iz cijene aranžmana", rečeno je na konferenciji za medije održanoj povodom primjene Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole.

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) pozdravlja donošenje Pravilnika, ali istovremeno iskazuje zabrinutost zbog pojedinih stavki. Jedna od takvih odredbi je i ona koja predviđa da troškove dnevnica nastavnika na školskim izletima, ekskurzijama i drugim odgojno-obrazovnim aktivnostima izvan škole snose osnivači (županije i gradovi), iako pojedini osnivači ne raspolažu dostatnim sredstvima.

"Školska putovanja samo na području Hrvatske vrijedna su oko 100 milijuna kuna te se oko 200 tisuća noćenja ostvaruje izvan glavne sezone. Stoga apeliramo na Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta te Ministarstvo turizma da iznađu rješenje za problematiku Pravilnika kako bi svi učenici ostvarili program izvanučioničke nastave, a da se ne ugrozi vrijednost industrije školskih putovanja “, kazao je predsjednik UHPA-e Boris Žgomba.

"Školska putovanja sastavni dio obrazovanja"

U UHPA-i pretpostavljaju kako će rezultati ovakve odredbe Pravilnika utjecati na odustajanje od provođenja izvanučioničke nastave, osobito u slabije razvijenijim sredinama.

"Dio osnivača neće moći financirati putovanja djece što će utjecati na pred i posezonu 2015. godine, ali i na adekvatno i jednako obrazovanje sve djece. Školska putovanja ne treba gledati samo s komercijalnog aspekta, već moramo priznati kako su ona sastavni dio obrazovanja“ kazao je Jurica Glavina.

U UHPA-i smatraju kako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta treba pronaći adekvatna rješenja za isplatu dnevnica profesorima što je i uvjet da bi se putovanje održalo.

Upozoravaju kako je pitanje dnevnica ozbiljan problem za osnivače i škole te da se odmah mora intenzivno početi raditi na njegovom rješavanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara