Udružile se protiv liječnika: "Zaštitimo pravo žene na legalan i dostupan abortus"

Foto: Shutterstock

NA Facebooku je 19. listopada osvanula grupa pod nazivom "Zaštitimo pravo žene na legalan i dostupan abortus". U tri dana postojanja, grupa je privukla preko 600 članova.

U opisu grupe navode se osnovne informacije o abortusu u Hrvatskoj, o tretmanu žena koje traže pobačaj te o ciljevima grupe.

U RH abortus teško dostupan i nesiguran

"Iako legalan još od 1978. godine, abortus do desetog tjedna trudnoće, u RH nije lako dostupan, a ni siguran. Bolnica Sv. Duh u Zagrebu te bolnice u Našicama, Vinkovcima, Požegi i Kninu ne obavljaju ga. U Zadru abortus vrše svega dva liječnika dok ostatak ima priziv savjesti. U Splitu čak 21 liječnik ima priziv savjesti, a abortus obavlja samo jedan liječnik. Neki od liječnika u RH, s prizivom savjesti, obavljaju ga poslijepodne, isključivo u privatnim ordinacijama što ga čini nesigurnim i podložnim komplikacijama te skupljim. Cijene pobačaja variraju i sežu do prosječne hrvatske plaće.

Žene nerijetko bivaju ponižene samim traženjem usluge koja im je zakonom zajamčena i upućivane na razna savjetovališta koja su zapravo crkvena, a ne u sklopu sekularne države. Zadnja vijest dr. Ćorušića o nacrtu zakona prema kojem će žena morati obaviti razgovor sa svećenikom prije odlaska na abortus, uznemirujuća je jer grubo zadire u ženska reproduktivna prava. Ćorušić se zalaže za poljski model prema kojem bi pravo na abortus imale samo žrtve silovanja i žene koje nose malformirani plod.

Ovoj grupi je cilj razmjena iskustava, ideja i načina te aktiviranje ne bi li Vladi dali do znanja da dosadašnja praksa provođenja abortusa ne funkcionira i direktno oštećuje žene. Nastojmo se organizirati dok ne budemo korak do zabrane abortusa što bi moglo biti vrlo brzo."

ORaH: Apsolutno se protivimo zabrani pobačaja

Grupa "Zaštitimo pravo žene na legalan i dostupan abortus" samo je jedna u nizu organizacija i grupa koja je ovih dana podigla glas oko pitanja prava na pobačaj, nakon što se u nekim bolnicama, kao što su OB Požega, OŽB Našice, OB Knin i OB Vinkovci, prestalo izvoditi pobačaje zbog priziva savjesti liječnika. Protestirali su Le Zbor,

Nekoliko stranaka javno je reagiralo na polemike oko prava na pobačaj u Hrvatskoj.

"Pravo žene na pobačaj u Hrvatskoj bi trebalo ograničiti, a za trudnice koje žele abortus uvesti obvezu savjetovanja sa stručnjacima, psihologom, a moguće i svećenikom", izjavio je tako Ante Ćorušić, predsjednik HDZ-ovog Odbora za zdravstvo i potencijalni HDZ-ov ministar zdravlja, za Jutarnji list.

Grupi je na pismo odgovorio i Dean Šarčević, glasnogovornik ORaH-a.

"ORaH podržava pravo žena na izbor, odnosno apsolutno se protivimo zabrani pobačaja. Država mora jamčiti prava žena na suverenitet nad tijelom te je dužna osigurati ženama pravo na izbor.Budući da ne možemo inzistirati na ostvarenju prava jedne osobe kršenjem prava druge osobe, ORaH je stava da nikakve sankcije ili diskriminacija liječnika/ca zbog priziva savjesti ne dolaze u obzir jer bi to bilo protuzakonito. Međutim kako se zbog ovog njihova prava ne bi ugrožavala zakonska prava žena na siguran i dostupan pobačaj, a što je u zadnje vrijeme slučaj, država je dužna iznaći alternativna rješenja novonastale situacije", stoji u Šarčevućevu odgovoru.

Ministarstvo: Svaka javna bolnica mora imati tim koji obavlja pobačaje

"Ministarstvo zdravlja će provoditi Zakon i učiniti sve da ženama u svim javnim bolnicama osigura pravo na pobačaj u skladu sa zakonskim odredbama. Stoga smo počeli razgovarati s ravnateljima koje podsjećamo na njihove obveze: svaka javna bolnica mora imati tim koji obavlja pobačaje", stoji u priopćenju Ministarstva.

Inicijativa poručuje: Šaljite pisma

Šaljite ovo pismo na ove adrese: predsjednik@vlada.hr, pitajtenas@miz.hr, velibor.drakulic@miz.hr, josip.jagic@miz.hr, ministarstvo@mspm.hr,

Poštovani ________________

pišem Vam kao zabrinuta građanka zbog saznanja da je abortus koji je zakonom RH omogućen, nedostupan u mnogim hrvatskim bolnicama.

Liječnici koji koriste priziv savjesti sve su brojniji pa se tako, primjerice, događa da u splitskoj bolnici 21 liječnik ima priziv savjesti, a jedan obavlja abortuse. U Zadru samo dva liječnika obavljaju abortus dok se u Pakracu za obavljanje abortusa prolazi i komisija, a u OB Šibenik je prije abortusa obavezno proci savjetovanje udruge koja djeluje preko Caritasa Šibenske biskupije. U bolnicama OB Zabok, DZ Metković, OB Nova Gradiška, OŽP Požega uopće ne vrše abortuse na zahtjev žene. U bolnicama u Slavonskom Brodu i Osijeku ne primaju pacijentice iz drugih županija. Većina bolnica ne daje potpune, ili čak nikakve informacije o abortusu.

Navodno nije rijetkost da liječnici s prizivom savjesti diljem Hrvatske obavljaju abortuse u svojim privatnim ordinacijama naplaćujući ih skuplje i izlažući žene zdravstvenom riziku.

Budući da je nedavno objavljeno da KB Sveti Duh u potpunosti odbija raditi pobačaje, smatram da se stvorio negativan trend koji dovodi ženu u nezavidnu situaciju (pogotovo onu koja živi u manjoj sredini) gdje ne može ostvariti pravo koje joj je zakonom RH omogućeno.

Molim Vas da reagirate i istražite slučaj naglo poraslih priziva savjesti te nedostupnosti legalnih abortusa.

Srdačno,

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara