Ukinite HGK! Vidoševićev nasljednik s kaznenim prijavama dosad sjedio u Upravnom odboru HGK!

Ukinite HGK! Vidoševićev nasljednik s kaznenim prijavama dosad sjedio u Upravnom odboru HGK!

Foto: Hina, Poslovna.hr

DARKO PETRIČEVIĆ izabran je danas za vršitelja dužnosti predsjednika Hrvatske gospodarske komore, nakon što je na izvanrednoj sjednici Upravnog i Nadzornog odbora HGK s te dužnosti privremeno smijenjen jučer uhićeni dugogodišnji prvi čovjek HGK Nadan Vidošević. No, na toj se poziciji Petričević zadržao rekordno kratko - tek što je izabran stigla je obavijest kako će biti smijenje zbog afera u koje je upleten! Afera koje mu nisu smetale da cijelo ovo vrijeme nesmetano sjedi u Upravnom odboru HGK!

Naime, novinari su otkrili da se protiv njega vodi nekoliko kaznenih postupaka, između ostalog zbog neisplaćenih plaća radnicima. Doznaje se kako članovi Upravnog i Nadzornog odbora HGK nisu bili s time upoznati pa će navodno odluku o novom vršitelju dužnosti predsjednika HGK donijeti na idućem sastanku. Hoće li to učiniti ili neće, nije poznato jer su iz HGK priopćili sljedeće: "Upravni i Nadzorni odbor poduzimaju sve potrebne mjere za pripremu izvanredne sjednice skupštine HGK-a na kojoj će se donijeti odluka o privremenom udaljenju predsjednika HGK s te funkcije. Na skupštini će se donijeti i odluka o imenovanju vršitelja dužnosti predsjednika Upravnog odbora i vršitelja dužnosti predsjednika HGK".

A tko je Petričević?

Uz ime Vidoševićevog nesuđenog nasljednika na čelu HGK, Darka Petričevića, diplomiranog ekonomista rođenog 1957. godine u Zagrebu, vežu se mnoge kontroverze. Naime, iako je 2009. godine dobio godišnju nagradu Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA za projektni menadžment, njegove su menadžerske sposobnosti godinama na lošem glasu. Tvrtke mu gomilaju milijunske gubitke i porezna dugovanja, a radnici plaće ishode ovrhama! Ima i nekoliko kaznenih prijava, postupci su u tijeku!

Na istoj adresi nekoliko Petričevićevih problematičnih tvrtki

Na adresi Stubička 3 u Mariji Bistrici registrirano je čak šest njegovih problematičnih tvrtki. U nekadašnju industrijsku perjanicu cijelog kraja, Tehnomehaniku - dioničko društvo za proizvodnju vozila, specijalnih čeličnih konstrukcija, hidrauličnih komponenata i nadgradnji, koja je ugašena 2009. godine te je danas zatvorena i zarasla u korov, Petričević je ušao još 2006. godine, kad je osnovao Ventilator TVUS, društvo za izradu termoventilacijskih uređaja. Ventilator TVUS je do danas nagomilao porezne dugove i druge milijunske gubitke te je nad tom tvrtkom trenutno u tijeku postupak za objavu stečaja.Zanimljivo je da je na istoj adresi 2011. godine osnovana i tvrtka Ventilator Industrija, u kojoj je Petričević predsjednik nadzornog odbora, a njegova kći Doria njegova zamjenica od početka ove godine.

"Crveni" se i Petričevićeva tvrtka Vemos, koji je također u blokadi zbog poreznog duga, većeg od pola milijuna kuna. Upravo su se radnici tvrtke Vemos još prije nekoliko godina požalili kako svoje plaće u punom iznosu moraju ishoditi ovrhama. Naime, Petričević im nije isplaćivao plaće u visini navedenoj u ugovoru o radu, plaće su kasnile, a prava radnika oštećena su i na druge načine. Tim su se slučajevima pozabavili Državni inspektorat i inspekcija rada, a postupak je i dalje u tijeku.Na istoj je adresi registrirana i tvrtka Vemos Enekol, koja je također bila u blokadi tijekom ožujka ove godine. Petričević je i ovdje predsjednik nadzornog odbora od 2011. godine, a njegova kći Doria njegova zamjenica od početka ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istoj je adresi registrirana i Petričevićeva tvrtka Petrakom, koja se zbog poreznog duga nalazi u blokadi. I zbog Petrakoma se protiv Petričevića vodi kazneni postupak jer su ga radnici prijavili zbog istog "nedjela" na koje su se žalili njihovi kolege iz Vemosa - neisplate plaća.Lokacija bivše Tehnomehanike adresa je i Petričevićeve tvrtke Euroizvoz, za koju Poslovna.hr također preporučuje provjere. Tvrtka već nekoliko godina nema zaposlenih, a račun joj je bio u blokadi od ožujka 2012. godine sve do kraja lipnja ove godine kad je i ugašen.

"Modus operandi" nesavjesnog poslovanja - kad jednu od tvrtki dovede do dna, otvara gotovo istoimenu tvrtku kojoj slijedi identična sudbina

Petričević je ranije bio direktor i u novogradiškoj tvrtki NIO, ugašenoj 2006. godine, te tvrtki Ventilator iz Donjeg Stupnika, koja je u stečaju od 2010. godine.

Iz gore navedenih podataka o poslovanju Petričevićevih tvrtki vidljivo je kako ima svojevrsni "modus operandi" nesavjesnog poslovanja - kad jednu od tvrtki dovede do dna, otvara gotovo istoimenu tvrtku kojoj slijedi identična sudbina.

Miljenić potvrdio: protiv Petričevića se vodi kazneni postupak zbog neisplate plaća

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je danas u Saboru kako je točno da se se protiv v.d. predsjednika Hrvatske gospodarske komore Darka Petričevića vodi kazneni postupak zbog neisplate plaća, što je protumačio kao dokaz da se ostvaruje ono što je Vlada htjela postići uvodeći neisplatu plaća kao kazneno djelo.

Miljenić je to rekao odgovarajući na zastupničko pitanje Ingrid Antičević Marinović (SDP) o učincima tog zakona.

"Evo, vidimo da je i novi skandal u HGK-u da taj koji je zamijenio Vidoševića, Darko Petričević i sam nije isplaćivao plaće", rekla je zastupnica.

Miljenić je potvrdio da se protiv osobe koja je postavljena za vršitelja dužnosti vodi kazneni postupak, upravo zbog neisplate plaće. "Dakle, možemo reći da se i ostvaruje ono što smo htjeli kroz to postići", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara