Ukrajina na rubu izvanrednog stanja: Prosvjednici zauzeli ministarstvo pravosuđa u Kijevu

Foto: Guliver Image / Getty Images

VIŠE desetaka prosvjednika zauzelo je u nedjelju navečer zgradu ministarstva pravosuđa u središtu Kijeva a na jugoistoku zemlje policija je u nedjelju rastjerala više tisuća prosvjednika koji su htjeli zauzeti zgradu uprave u Zaporožju, izvijestio je novinar agencije France Pressea.

Nitko od predstavnika redarstvenih snaga nije čuvao zgradu ministarstva pravosuđa, nekoliko desetaka metara od mjesta u ukrajinskoj prijestolnici na kojemu su se utaborili prosvjednici. Potonji su odmah počeli dizati barikade oko zgrade služeći se kontejnerima za smeće.

Jedan maskirani prosvjednik koji je htio ostati anoniman rekao je da su ondje zatekli tek tri čuvara koja nisu pružala otpor. Rekao je da je ministarstvo pravosuđa u rukama prosvjednika i upozorio da njegovi zaposlenici u ponedjeljak neće moći raditi.


Stanje u pokrajinama bilo je u nedjelju napeto pošto su prosvjednici, nezadovoljni odbijanjem vlasti da prihvati njihove zahtjeve, pokušali zauzeti javne zgrade, što je ponegdje bilo praćeno sukobima sa specijalnom policijom.

Prosvjedi u regionalnim središtima

Ukrajinska policija je u nedjelju rastjerala više tisuća prosvjednika koji su htjeli zauzeti zgradu uprave pokrajine Zaporožje (Zaporižžja na ukrajinskom), na jugoistoku Ukrajine, prenose lokalna glasila.

Novinari su izvijestili s mjesta događaja o ozlijeđenima budući da se policija koristila palicama i zaglušujućim bombama.

"Zahvaljujući provedenim mjerama, pokušaj upada sudionika prosvjeda nije uspio", ističe se u priopćenju mjesnog ureda ministarstva unutarnjih poslova.

Gotovo 600 pripadnika specijalnih snaga interveniralo je protiv 3.000 prosvjednika koji su pokušali ući u zgradu uprave, dodaje isti izvor. Vodi se istraga a prosvjednici mogu dobiti kaznu do šest godina zatvora.

Prosvjedi su održani u gotovo svim većim regionalnim središtima.

Ukrajinski parlament je za utorak sazvao izvanrednu sjednicu, zbog čega su stranke izložene pritisku da se do tada moraju dogovoriti.

"Nasilje i radikalizacija ne mogu biti odgovor na težnje ukrajinskog naroda"

Istog dana treba se održati summit EU-Rusija koju Europljani optužuju da je iskoristila svoj utjecaj ne bi li nagovorila Ukrajinu da odustane od potpisivanja ugovora o pridruživanju EU-u. Catherine Ashton, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku, treba u četvrtak i u petak boraviti u Kijevu.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je kako je "siguran da nisu iscrpljene sve mogućnosti za pronalaženje političkog rješenja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius pozvao je u telefonskom razgovoru Vitalija Klička da nastavi dijalog. "Nasilje i radikalizacija ne mogu biti odgovor na težnje ukrajinskog naroda", ocijenio je Fabius.

Ministrica pravosuđa prijeti izvanrednim stanjem

Nema naznaka dogovora ukrajinskih vlasti i proeuropskih prosvjednika, a u Kijev ponovo dolazi europski povjereni Stefan Fuele. Uoči sutrašnje izvanredne sjednice parlamenta ministrica pravosuđa Olena Lukaš zaprijetila je da će tražiti uvođenje izvanrednog stanja ako prosvjednici ne napuste sinoć zauzetu zgradu njena ministarstva...

Više desetaka prosvjednika nakon zauzimanja ministarstva pravosuđa, nedaleko središnjeg kijevskog trga, oko zgrade je diglo barikade s vrećama snijega. Nekolicina radikalnih aktivista na zgradi je porazbijalo prozore i uništilo ploču.

Ministrica pravosuđa prosvjednicima je zaprijetila zahtjevom Vijeću za nacionalnu sigurnost i obranu za uvođenjem izvanrednog stanja. U izjavi za lokalnu Inter TV Lukaš je upozorila i na mogući zahtjev za prekidom pregovora oporbe i predsjednika Janukoviča u kojima i sama sudjeluje.

"Predsjednika ću morati tražiti da prekine pregovore ako se odmah ne okonča blokada zgrade, a prosvjednici ne budu za mirno rješenje spora", rekla je Lukaš.

No prosvjednici su, čini se, odlučni u traženju prijevremenih izbora.

"Želimo novu vladu koja će slušati građane", rekao je jedan od prosvjednika koje na napuštanje zgrade nije uspio privoliti ni oporbeni vođa Vitalij Kličko. Prosvjedi su se u međuvremenu proširili i van Kijeva, na sjeveru, jugu i istoku policija je žestoko sprečavala pokušaj zauzimanja zgrada uprave, prenio je novinar Al Jazeera Balkans Ivan Čorkalo za Media servis.

"Došlo je do eskalacije sukoba u mnogim drugim gradovima. Posebice u Zaporožju, gdje je došlo do žestokog sukoba prosvjednika i policije, ali i plaćenika koji pomažu policiji. Nereda je bilo i u Dnipropetrovsku i u Donjecku", javlja Čorkalo.

U Kijevu je za sutra sazvana izvanredna sjednica parlamenta, a izostane li dogovor, mnogi strahuju od najgoreg - nasilnog raspleta krize. EU u međuvremenu je pozvala na nastavak pregovora. Ukrajinske vlasti traži da ispune obećanja dana ovog vikenda, a oporbu da se ogradi od nasilnih prosvjeda.

S ciljem nalaženja mirnog rješenja u Kijev ponovo stiže i europski povjerenik za proširenje Stefan Fuele, koji je prije dva dana vlastima rekao kako očekuje zaustavljanje spirale nasilja i zastrašivanja. Krajem tjedna u Ukrajini se s istom porukom očekuje visoka povjerenica Catherine Ashton.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara