Ukrajina pokrenula plan oslobađanja zauzetih teritorija, pobunjenicima pristižu novi borci

Ukrajina pokrenula plan oslobađanja zauzetih teritorija, pobunjenicima pristižu novi borci

Foto: Hina

UKRAJINSKA vlada upozorila je u srijedu separatiste u Donjecku da je pokrenula plan oslobađanja zauzetih teritorija, ali se pobunjenici ne predaju i tvrde da im pritječu novi borci spremni za borbu.

Ukrajinska vojska potisnula je separatiste u subotu iz njihova najutvrđenijeg uporišta Slovjanska, no pregrupirali su se u Donjecku, gradu s gotovo milijun stanovnika. Pobunjenici još uvijek kontroliraju strateške zgrade u Luhansku uz granicu s Rusijom.

Separatisti su u utorak objavili da je Igor Strelkov, ruski časnik koji je do vikenda zapovijedao pobunjenicima u Slovjansku, preuzeo zapovjedništvo nad "obranom Donjecka".

"U Donjecku neće biti uličnih borbi"

Predsjednik Petro Porošenko isključio je mogućnost zračnih i topničkih napada koji bi mogli ugroziti civile i poručio: "U Donjecku neće biti uličnih borbi".

No, vlada je izvijestila kako ima plan osvajanja Donjecka i Luhanska koji će biti "gadno iznenađenje" za pobunjenike.

"Imamo plan oslobađanja ukrajinskog teritorija od separatista koji ne ovisi o spremnosti ili nespremnosti Strelkova i njegovih podčinjenih za obranu, kako kažu, Donbasa", rekao je glasnogovornik vojske Andrij Lišenko. "Plan će biti savršeno proveden", istaknuo je.

Separatisti zaduženi za mobilizacijske centre u samoproglašenoj "narodnoj republici" ističu da traje novačenje novih boraca otkako im je Strelkov u utorak uputio poziv.

U utorak je stiglo oko 300 dobrovoljaca, puno više od uobičajenih 25 do 30 dnevno, tvrde pobunjenici.

Separatisti se ukopavaju u predgrađima Donjecka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Proruski separatisti od travnja se bore protiv vladinih snaga na rusofonom istoku Ukrajine, u sukobu u kojem je dosad poginulo više od 200 ukrajinskih vojnika i nekoliko stotina civila i pobunjenika.

Sukob je odnose Rusije i te bivše sovjetske republike srozao do najniže točke u povijesti i izazvao najdublju krizu u odnosima Rusije sa Zapadom od kraja Hladnog rata.

Nakon slabih rezultata na početku ofenzive, vladine snage osnažene su pobjedom u Slovjansku i činjenicom da se Rusija oglušuje na pozive pobunjenika za upućivanjem pomoći.

Stotine separatista postavljaju nove barikade i ukopavaju se u predgrađima Donjecka kamo su prispjeli iz Slovjanska i okolice koju su zauzele vladine snage.

Ukrajinska kriza: Washington prijeti novim sankcijama Moskvi

Sjedinjene Države su spremne vrlo skoro uvesti nove sankcije Rusiji ukoliko Moskva ne prekine veze sa separatistima s istoka Ukrajine, doznaje se u srijedu od američkog diplomatskog izvora.

"Spremni smo vrlo skoro uvesti ciljane sankcije, ako Rusija odlučno ne prekine svoje veze sa separatistima", rekla je zamjenica državne tajnice za vanjske poslove Victoria Nuland povjerenstvu za vanjske poslove američkog Senata.

Ona je precizirala da Washington usko surađuje s ukrajinskom vladom i europskim saveznicima na smanjenju napetosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i separatistima s istoka.

Nuland je rekla da su separatisti iskoristili nedavni desetodnevni prekid vatre za nasilja, krvoproliće i zauzimanje teritorija. "Rusija je dozvolila da tenkovi, teško topništvo i borci masovno uđu u Ukrajinu", rekla je.

Ona je dodala da Washington razmatra s europskim saveznicima mogući kalendar novih sankcija i da bi ta odluka mogla biti donesena nakon 16. srpnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara