Ukrajinske informatičke sustave napao opasan virus, postoji povezanost s ruskim izvorima

Ilustracija: Shutterstock

MOĆAN računalni virus napao je informatičke sustave u Ukrajini i od 2013., kada je počela politička kriza u toj zemlji, zabilježena su 22 slučaja, objavila je britanska obrambena tvrtka BAE Systems.

Virus nazvan Snake (zmija) "jedna je od najsofisticiranijih i najustrajnijih prijetnji koje proučavamo", ističe podružnica tvrtke specijalizirana za borbu protiv kibernetičke špijunaže, BAE Systems Applied Intelligence, u novom izvješću objavljenom u petak.

Virus se pojavio 2006., a agresivnije se koristi od 2013.: od 56 slučaja zabilježena od 2010. u cijelom svijetu, 44 su zabilježena od prošle godine.

Ukrajina je glavna meta s 22 slučaja od 2013., od kojih 14 od početka 2014. godine. Operateri tog virusa rade radnim danima i uglavnom u vrijeme koje odgovara moskovskoj vremenskoj zoni, navodi se.

Povezanost s ruskim izvorima

"Postoje elementi koji upućuju na povezanost" između virusa Snake i "prethodnih napada povezanih s ruskim izvorima, ali ne može se točno reći tko stoji iza toga", rekao je u subotu predstavnik tvrtke Dave Garfield, stručnjak za informatičku sigurnost.

Korisnici tog virusa imaju "pristup kompletnim informatičkim sustavima u koje se ubace". "Sposobnost virusa da hibernira, ostajući posve neaktivan nekoliko dana, otežava njegovo otkrivanje."

Po pisanju Financial Timesa od subote, taj je virus ubačen u informatičke sustave vlade u Kijevu i važnih ukrajinskih organizacija.

Snake se može usporediti s virusom Stuxnet, koji je 2010. napao iranski nuklearni program za što je Teheran okrivio Izrael i SAD.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara