Ukrajinski predsjednik Porošenko: Mijenjamo vojnu strategiju, moramo prekinuti opskrbu iz Moskve

Foto: FAH

UKRAJINSKI predsjednik Petro Porošenko najavio je u ponedjeljak promjene u vojnoj strategiji u sukobu s proruskim separatističkim snagama na istoku zemlje i sada namjerava pregrupirati ukrajinsku vojsku kako bi izolirao područja koja kontroliraju pobunjenici i prekinuo njihov pristup do ruske granice.

"Danas moramo ponovo proučiti načine našeg vojnog djelovanja uz nove elemente", rekao je Porošenko na specijalnom sastanku sa šefovima ukrajinskih snaga sigurnosti.

Kako ući u gradove?

Ukrajinski predsjednik je pozvao na pregrupiranje snaga kako bi podijelio područje koje kontroliraju pobunjenici i spriječio njihovu opskrbu oružjem i opremom preko granice s Rusijom, čiji je dio i dalje pod njihovom kontrolom.

Do sada se taktika ukrajinskog vojnog zapovjedništva sastojala u okruživanju i opsjedanju glavnih uporišta proruskih pobunjenika, uz sve krvavije borbe i za vladine snage i za civile, pri čemu je vojska nailazila na velike teškoće pri ulasku u gradove.

Uništili opremu iz Moskve

Porošenko je potvrdio informacije samozvanog premijera pobunjenika Aleksandra Zakarčenko koji se u petak hvalio dolaskom oklopnih kola i 1200 vojnika iz Rusije, gdje su bili na četveromjesečnoj obuci. Tu je informaciju Moskva opovrgnula.

"Dio te opreme je uništen. Za ono što je preostalo poduzimam potrebno za uništenje", rekao je.

Kijev je prošlog tjedna naveo da je djelomično uništio kolonu oklopnih vozila koja je iz Rusije ušla na ukrajinski teritorij.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara