Ukrajinski premijer dao ostavku, "Kralj čokolade" raspušta Parlament i raspisuje izbore

Ukrajinski premijer dao ostavku, "Kralj čokolade" raspušta Parlament i raspisuje izbore

Foto: Hina

DVIJE ukrajinske stranke objavile su u četvrtak da izlaze iz većinske koalicije u parlamentu, kako bi omogućile predsjedniku Petru Porošenku da ga raspusti i pokrene proceduru za nove parlamentarne izbore.

Ukrajinski političari i aktivisti žale se da nije bilo novih parlamentarnih izbora od svrgavanja bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča u veljači i optužuju njegove pobornike za ometanje rada parlamenta.

Napuštanje koalicije najavile su i nacionalistička stranka Svoboda i stranka Udar, čiji je čelnik bivši boksački prvak Vitalij Kličko.

"Smatramo da u sadašnjoj situaciji parlament koji štiti državne kriminalce, ruske agente, koji odbija ukinuti imunitet onima koji rade za Kremlj, ne treba opstati", rekao je čelnik Svobode Oleh Tiahnibok.

Jacenjuk podnio ostavku

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk objavio je u četvrtak da podnosi ostavku, osuđujući raspad parlamentarne većine, u jeku ekonomske krize i usred oružanog sukoba s proruskim separatistima.

"Objavljujem odluku o ostavci", rekao je Jacenujuk, upozorivši da će raspuštanje koalicije "imati dramatične posljedice po zemlju".

Naglasio je da važni zakoni nisu izglasani, pitajući se "tko će glasovati za nepopularne zakone s izborima pred vratima".

Ocijenio je da je "moralni i politički zločin" zbog uskih političkih interesa staviti na kocku sudbinu zemlje.

Ranije u četvrtak dvije su stranke parlamentarne većine napustile skupštinu što je potez koji je otvorio put za nove izbore. Odluku je pozdravio i predsjednik Petro Porošenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jacenjukova ostavka ilustrira podjelu unutar vladajućih prozapadnih političara, ocjenjuju agencije.

Predsjednik parlamenta Oleksandar Turčinov zatražio je od stranaka Udar bivšeg boksača Vitalija Klička i Svobode koje su napustile koaliciju da hitno predstave "tehničku osobu" na mjesto premijera koja će voditi vladu do izbora koji bi se trebali održati u roku od tri mjeseca.

"Potpuno novi početak"

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je pozdravio izlazak dviju stranaka iz vladajuće parlamentarne koalicije, napomenuvši kako Ukrajinci žele "potpuno novi početak".

Predsjednik ukrajinskog parlamenta Olekandar Turčinov je najavio u četvrtak raspuštanje parlamentarne skupine proruske Komunističke stranke, optužene za podržavanje separatizma, na temelju nedavno donešenog zakona koji mu daje ovlasti da tako postupi iz tehničkih razloga.

"Ovo je povijesni trenutak. Nadam se da u ukrajinskom parlamentu više nikad neće biti komunističke skupine", rekao je pred zastupnicima.

Porošenko je ovog tjedna proglasio zakon koji predsjedniku parlamenta daje ovlasti da raspusti parlamentarnu zastupničku skupinu čiji je broj članova pao ispod broja najmanje zastupničke skupine proizašle iz parlamentarnih izbora. Broj komunista je nedavno pao s 33 na 23 zastupnika, od ukupno 450 u ukrajinskom parlamentu.

Ukrajinski sud u utorak je počeo razmatrati pitanje zabrane rada Komunistička partije Ukrajine.

Ukrajinske službe sigurnosti drže da komunisti podržavaju proruske separatiste na istoku Ukrajine.

Predsjednik Komunistička partije Ukrajine Petro Simonenko je kazao da je riječ o "protuzakonitoj" odluci i najavio da će se boriti protiv njezine provedbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara