Umiru li hrvatski tiskani mediji?

Umiru li hrvatski tiskani mediji?

Foto: Arhiva

U RAZMAKU od samo mjesec dana hrvatsko novinarstvo ostalo je bez dvije dugogodišnje institucije. Nakon što je početkom mjeseca definitivno ugašen Vjesnik, ovoga tjedna na kioscima se nije pojavio ni Nacional.

Internetski portal tjednika kojeg je sredinom devedesetih pokrenuo Ivo Pukanić i dalje je funkcionalan, ali u ovom trenutku gašenje Nacionalovog online izdanja samo je pitanje dana.

U Nacionalu se i dalje nadaju da će pronaći kupca

Ekipa Nacionalovih novinara i urednika i dalje se nada da će se pojaviti investitor koji bi bio spreman preuzeti posrnuli tjednik. No, šansa za takav rasplet situacije prilično je tanka.

"Čuo sam se s ljudima iz Nacionala, i dalje se nadam da bi ga netko mogao preuzeti. Ali činjenica je da je to vrlo neizvjesno, veće su šanse da će se Nacional ugasiti nego da će nastaviti izlaziti", kaže nam predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka.

"Žao mi je svakog lista koji ne izađe, odnosno ugasi se. Kada se gleda Nacionalovih 17 godina, treba reći da je taj list odigrao veliku ulogu za razvoj demokracije, bio je jak i značajan na medijskoj sceni. Posebno tijekom posljednjih pet godina prošlog stoljeća. Imao je svoju publiku, u najboljim godinama izlazio je u 100.000 primjeraka. Očito je ovo zadnje razdoblje - neki 'deal', kupovina sumnjivog tipa - bilo kobno", kaže Duka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sve je počelo gašenjem Ferala

Gotovo je sigurno da Nacional neće biti zadnja žrtva otužne situacije na hrvatskoj medijskoj sceni, koja već godinama polako odumire. Počelo je još 2008. godine, gašenjem najvažnije nezavisne tiskovine u hrvatskoj povijesti - Feral Tribunea. No, dubina krize koja će zahvatiti hrvatske medije tada se još nije mogla naslutiti.

Feral je ipak bio kontroverzna novina, koja je teško mogla privući oglašivače. A malo koje novine, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu, danas mogu preživljavati samo na temelju tiraže. Međutim, već iduće godine ugasila se Arena, najstariji i svojevremeno najprodavaniji hrvatski časopis.

U međuvremenu je s kioska nestao mjesečnik Klik, kao i tjednik Stars. Kratkog je daha bio regionalni dalmatinski tjednik Vrime. U jednom trenutku najavljeno je bilo i gašenje Dubrovačkog lista, koji je zbog blokiranog računa rebrandiran u DU List. U najnovijem udaru na medijsku scenu, s kioska zajedno s Nacionalom nestaju i ostala izdanja NCL media grupe, među kojima je i Extra.

Smrt printa?

Ništa svjetlije ne izgleda ni medijska budućnost. Najugledniji i najstariji hrvatski dnevnik Novi list u teškoj je financijskoj situaciji. Već mjesecima "visi" i poslovni list Business.hr, čijim zaposlenicima plaće stižu krajnje neredovito. O gašenju se naveliko šuška i u redakciji Aktuala. Styria sve teže podnosi gubitke koje proizvodi tjednik Forum. EPH, najveća hrvatska medijska korporacija, prisiljena je na otkaze i smanjivanje plaća...

Je li moguće da svjedočimo početku smrti tiskanih medija, pitali smo prvog čovjeka HND-a. "Ne mislim da je print ugrožen. Tiskana izdanja postojat će i za 50 godina. Samo će ih biti manje, opstat će samo najkvalitetniji sadržaji", kaže Duka.

"Veliki problem je ekonomska kriza koja traje već godinama, i koja najviše pogađa upravo tiskane medije, koji bilježe veliki pad oglašavanja. Istovremeno, događa nam se isto što i Europi i Americi: internetska izdanja drastično mijenjaju medijsku sliku. Ali ne treba zbog toga kukati i jadikovati, treba naći održivi model, kako bi novinarstvo opstalo u svom najboljem obliku", tvrdi Duka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara