Umjesto Južnog toka, Rusija spremna pregovarati o drugim opcijama

Foto: Gazprom

RUSIJA je spremna pregovarati s nekim zemljama koje su bile dio napuštenog projekta Južni tok kako bi ih eventualno uključila u novi projekt, rekao je u srijedu navečer veleposlanik Rusije pri EU-u Vladimir Čižov.

"Sigurno je da je ruska strana spremna pregovarati s tim zemljama o tome što trebamo napraviti i kako izaći iz ove situacije", rekao je taj diplomat a prenosi agencija Ria Novosti. Čižov je ipak isključio bilo kakve pregovore s Bugarskom, ocijenivši da se ne radi o vjerodostojnoj zemlji.

Srbiju, Mađarsku i Austriju diplomat navodi među zemljama s kojima bi Rusija mogla pregovarati o novim opcijama, dva dana nakon što je najavila da ukida projekt Južni tok, što je opravdala odbijanjem Bugarske da dopusti prolaz plinovoda preko svog teritorija.

Istog dana kada je najavljeno da se odustaje od Južnog toka, Putin je u Ankari najavio da je Rusija spremna izgraditi plinski centar na tursko-grčkoj granici kako bi Europu opskrbljivala plinom kao naknadom za gubitak Južnog toka.

Čižov je kazao da bi se iz turskog čvora ogranci plinovoda mogli razvući u svim smjerovima i da to ne bi bilo lošije od Južnog toka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara