Umjesto proslave, mirni prosvjed: "Jebe se vama za Vukovar"

Umjesto proslave, mirni prosvjed: "Jebe se vama za Vukovar"

Foto: Hina

POVODOM obilježavanja Dana Vukovara na memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata bit će položeni vijenci i svijeće te služena misa. Gradom će proći procesija od crkve do ušća Vuke u Dunav gdje će biti podignuta zastava Vukovara. Budući da grad nema gradskog vijeća koje je raspušteno jer nije izglasan proračun, neće biti ni tradicionalne sjednice.

Jučer je obilježena godišnjica stradanja davanaestorice pripadnika specijalne policije u Borovu selu. Obilježavanje je održano uz podjele, s jedne strane bilo je obilježavanje Stožera za obranu Vukovara, a s druge službena ceremonija. Predstavnici braniteljskih udruga prekrili su hrvatskim zastavama dvojezične ploče na zgradama državnih ustanova u Vukovaru.

Mladi poručili: Vukovar tište i drugi problemi osim dvojezičnosti

Neformalna skupina 20-tak mladih iz Vukovara organizirala je u podne mirni prosvjed na središnjem gradskom trgu na kojemu je dominirao transparent s natpisom „J… se vama za Vukovar“, a prosvjednici su u rukama nosili natpise „Vukovar-grad od posebnog značaja za prikupljanje političkih bodova“, „Nezaposlen“, „Vukovar - grad u kojemu je bitnije tko nego što i kako“ „Vukovar - grad muzej, ali mi nismo lutke“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema riječima jedne od organizatorica Dragane Stojić, prosvjednici ne pripadaju niti jednoj političkoj stranci, nego su se okupili kako bi široj javnosti pokazali da Vukovar tište i drugi problemi osim dvojezičnosti i međunacionalnih sukoba koji pune medije u Hrvatskoj kada je Vukovar u pitanju. Istaknula je da njih muči, prije svega nezaposlenost i činjenica da se ovdje zapošljavaju ljudi koji nisu iz Vukovara koji svoju zaradu u ovom gradu ne troše.

"Prosvjedujemo protiv konstantnog silovanja Vukovara, protiv toga da se Vukovar koristi u političke i stranačke svrhe, protiv toga da se Vukovar koristi kao način skupljanja političkih bodova najčešće pred izbore, a ove su poruke upućene svimaonima koji su proteklih 17 godina imali moć odlučivanja u Vukovaru" izjavila je Stojić.

Stojić smatra da je neusvajanje proračuna Grada Vukovara za 2014. godinu samo kap koja im je prelila čašu „koja se godinama punila ljudskom glupošću, političkim i stranačkim prepucavanjima, a sve preko leđa i novcem građana i građanki Vukovara".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara