Umro bivši guverner New Yorka Mario Cuomo

Umro bivši guverner New Yorka Mario Cuomo

Screenshot: YouTube

MARIO Cuomo koji je bio guverner New Yorka u trima uzastopnim mandatima, od 1982. do 1994., umro je u četvrtak u 82. godini, pišu američka glasila.

Bivši demokratski guverner kojega su svojedobno smatrali mogućim kandidatom za Bijelu kuću i vrhovni sud, umro je na dan kada je njegov stariji sin Andrew službeno počeo drugi mandat na dužnosti guvernera New Yorka.

"Danas nije mogao biti fizički prisutan, ali moj otac je u ovoj dvorani. On je u srcu i u mislima svih koji su sada ovdje", rekao je Andrew Cuomo.

"Njegov zanos, njegova ostavština i iskustvo doveli su ovu državu do ovoga što je danas", rekao je.

Mario Cuomo, poznat po svojim sjajnim govorima i odlučnom protivljenju ponovnom uvođenju smrtne kazne u New Yorku, stekao je nacionalnu slavu govorom koji je 1984. održao na konvenciji američkih demokrata. U njemu je kritizirao republikanskog predsjednika Rolanda Reagana koji je Ameriku opisao kao "blještav grad na gori" koji svakome pruža priliku.

Mario Cuomo je podsjetio da mnogi Amerikanci žive u siromaštvu i u strahu od gubitka posla. "Gruba istina je da svi nemaju udjela u sjaju i u slavi toga grada", rekao je.

Premda su ga smatrali prikladnim da se natječe za kandidata demokratske stranke na predsjedničkim izborima, Cuomo se nikada nije kandidirao, a 1993. povukao kandidaturu za vrhovni sud.

Prvi put je za guvernera New Yorka bio izabran 1982. te ponovno 1986. i 1990. bez jačeg protukandidata. No 1994., kada se natjecao za četvrti mandat, porazio ga je republikanac George Pataki.

"Izgubili smo velikana"

Američki politički krugovi u četvrtak su odali počast Mariju Cuomu i njegovu radu.

"Naša zemlja i naša regija danas su smrću guvernera Marija Cuoma izgubili velikana", rekao je Chris Christie, republikanski guverner New Jerseyja.

"Bio je snažan i rječit čelnik koji je volio New York i njegove stanovnike. Kao Amerikanac talijanskog podrijetla primjer je budućim naraštajima da se radom i školovanjem sve može postići", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara