Umro bivši irski premijer Albert Reynolds

Foto: Hina

NEKADAŠNJI irski premijer Albert Reynolds, zaslužan za povijesni prekid vatre Irske republikanske armije (IRA) 1994. u okviru mirovnog procesa u britanskoj pokrajini Sjevernoj Irskoj, umro je u 81. godini.

Izabran za zastupnika prvi put 1977. iz Fianne Fail, irske stranke desnog centra, član koalicije na vlasti s liberalnim demokratima, Albert Reynolds zauzimao je tijekom karijere brojne ministarske položaje.

Dvaput je bio irski premijer - 1992. a potom između 1993. i 1994. Tada je igrao ključnu ulogu u osjetljivim zakulisnim pregovorima koji su doveli do povijesnog prekida vatre IRA-e.

Britanski premijer David Cameron istaknuo je na Twitteru da je njegov doprinos mirovnom procesu bio "ključan".

Predsjednik Sinn Feina Gerry Adams odao mu je počast na Twitteru napisavši: "Albert je intervenirao na Sjeveru Irske kad je to bilo potrebno".

"Nije ga bilo strah poduzeti riskantne političke korake kako bi doveo do puta pomirenja", izjavio je nekadašnji premijer Bertie Ahern, Reynoldsov nasljednik na čelu stranke.

Godine 1993. Reynolds je potpisao "Deklaraciju iz Downing Streeta" s tadašnjim kolegom, britanskim premijerom Johnom Majorom, otvorivši put uključivanju ekstremista iz Ulstera, katolika i protestanata, u politički proces.

Reynolds je podnio ostavku na mjesto šefa vlade u studenom 1994. nakon raspada njegove vladine koalicije s laburistima, zbog afere povezane s izručenjem svećenika pedofila.

Otišao je u političku mirovinu 2002.

Rođen je 1932. i odrastao u malom selu Rooskyju u središnjem dijelu Irske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara