Umro bivši izraelski premijer Yitzhak Shamir

Umro bivši izraelski premijer Yitzhak Shamir

Foto: AFP

BIVŠI izraelski premijer Yitzhak Shamir umro je danas u 96. godini u Tel Avivu.

Shamir je bio sedmi izraelski premijer u dva mandata, od 1983. do 1984. godine i od 1986. do 1992. godine. "Yitzhak Shamir je pripadao generaciji 'divova' koji su osnovali državu Izrael te se borio za slobodu Židova na njihovoj zemlji", kazao je sadašnji premijer Benjamin Netanyahu. "Vodio je Izrael sa dubokom odanošću narodu i državi", dodao je Netanyahu.

Rodio se u Rusiji

Shamir se rodio u ruskom gradu Ruzhanyju te se već kao tinejdžer priključio cionističkom pokretu mladeži Beitar. Sa 20 godina je napustio studij prava u Varšavi te se preselio u Palestinu, koja je tada još uvijek bila pod britanskom upravom, i prijavio se na Židovsko sveučilište u Jeruzalemu. 1944. godine je sreo te se i oženio za svoju suprugu Shulamit.

Uključio se u paramilitarne formacije Irgul i Lehi te su ga Britanci zbog njegovih aktivnosti nekoliko puta zatvorili. 1943. godine je pobjegao iz kampa u kojem je bio pritvoren i gdje je postao vođa Lehija.

Dobio politički azil u Francuskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1946. godine su ga ponovno uhitili Britanci te je prebačen u zatvorenički kamp u Eritreji. Godinu dana kasnije je pobjegao te je potom dobio politički azil u Francuskoj. Vratio se u Izrael i ponovno zasjeo na čelo Lehija do njegova rasformiranja 1949. godine. Šest godina kasnije se priključio Mossadu u kojem je služio do 1965. godine.

Sredinom 60-ih priključuje se pokretu Menachem Begina Heruta koji će kasnije postati stranka Likud. 1973. godine Shamir je, kao član Likuda, prvi puta izabran u izraelski parlament Knesset, gdje je raspoređen u Odbor za vanjske poslove i obranu. Predsjednik parlamenta postaje nakon osvajanja drugog mandata 1977. godine.

Prvi puta postaje premijer 1983. godine

U Begunovoj vladi 1980. godine postavljen je na poziciju ministra vanjskih poslova nakon ostavke Moshe Dayana. U listopadu 1983. godine nasljeđuje Begina na premijerskom mjestu. U vladi nacionalnog jedinstva, koja je formirana 1984. godine Shamir zauzima mjesto potpredsjednika. Nakon izbora 1988. godine ponovno postaje premijer, a mandat mu traje do 1992. godine. Četiri godine kasnije odlazi i iz parlamenta u mirovinu.

2004. godine mu je dijagnosticirana Alzheimerova bolest te se seli u starački dom gdje je danas i umro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara