Umro general i drugi hrvatski ministar obrane Martin Špegelj

Umro general i drugi hrvatski ministar obrane Martin Špegelj

Foto: FAH

GENERAL-PUKOVNIK Martin Špegelj, drugi ministar obrane u Republici Hrvatskoj, umro je sinoć u Zagrebu u 87. godini, potvrdilo je danas Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Martin Špegelj rođen je 11. studenoga 1927. u Starom Gradcu kod Pitomače. U vrijeme Drugoga svjetskog rata bio je partizan, a nakon njega završio je visoke građanske i vojne škole, uključivši i vojnu školu. Bio je na na visokim komandnim dužnostima u bivšoj JNA. Od 1982. do 1985. godine bio je zapovjednik teritorijalne obrane SR Hrvatske, zadnja dužnost koju je obnašao u bivšoj JNA bila je komandant Armije i komandant Pete vojne oblasti, a umirovljen je u činu general-pukovnika.

Nakon demokratskih promjena 1990. godine bio je drugi po redu ministar obrane u hrvatskoj vladi i na tu dužnost stupio je 24. kolovoza 1990. godine. Budući da je bivša JNA nezakonito oduzela oružje iz skladišta hrvatske Teritorijalne obrane, Špegelj je počeo kupovati oružje na 'crnom tržištu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U siječnju 1991. godine Televizija Beograd emitirala je snimku Špegeljevih razgovora s prikrivenim agentima KOS-a (Kontraobavještajne službe bivše JNA), s kompromitirajućim materijalom za Špegelja osobno i novu hrvatsku vlast. Špegelj je tada film proglasio krivotvorinom, ali je to kasnije opovrgnuo.

Za zapovjednika Zbora narodne garde (ZNG) imenovan je u lipnju 1991. godine. Na dužnosti ministra obrane bio je do 2. srpnja 1991. kada je dao ostavku jer predsjednik Franjo Tuđman nije prihvatio njegov plan ulaska Hrvatske u rat u vrijeme napada JNA na Sloveniju krajem lipnja te godine.

S mjesta zapovjednika ZNG-a otišao je 7. kolovoza 1991. godine, ali je ostao na funkciji člana Kriznog štaba RH i aktivno sudjeluje u presudnoj "Bitki za vojarne" važnoj zbog oružja kojega je Hrvatska vojska (HV) tada osvojila, a koje je bilo nužno za početak daljnje obrane. Glavni inspektor obrane RH postao je 22. rujna 1991. godine i tu je dužnost obnašao do kraja 1992. godine i tijekom najžešćih borbi krajem 1991. godine, odnosno bitke za Vukovar i u vrijeme osnivanja operativnih zona u Zagrebu, Bjelovaru, Karlovcu Rijeci, Splitu i Osijeku u listopadu 1991. godine te u razdoblju ustrojstva HV-a koja je krajem 1991. godine već imala 63 brigade.

Početkom 1993. godine Špegelj odlazi u mirovinu, a nakon Domovinskoga rata bio je kritičan prema politici prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara