Umro je književnik Gabriel Garcia Marquez

Foto: Wikimedia

SLAVNI kolumbijski književnik Gabriel Garica Marquez preminuo je danas u 88. godini života.

Strani mediji pišu kako je izvor blizak obitelji potvrdio smrt književnika Associated Pressu. Marquez je nedavno bio hospitaliziran zbog plućne infekcije i problema s urinarnim traktom. Tražio je doktore da napusti bolnicu jer se osjeća bolje i njegova obitelj potvrdila je da se književnik dobro oporavljao.

Smrt slavnog književnika za CNN je potvrdila i njegova rođakinja Margarita Marquez, ambasadorica Kolumbije u Meksiku.

Gabriel Garcia Marquez rođen je 1927. godine u Kolumbiji. Studirao je pravo na Nacionalnom sveučilištu u Kolumbiji i tada je počeo raditi kao novinar. Svoj prvi roman "La Hojarasca" izdao je 1955. godine nakon što je proveo sedam godina tražeći izdavača.

1967. godine objavljuje roman "Sto godina samoće" koji je obilježio njegovu književnu karijeru. Roman je preveden na više od 37 jezika i prodan uz više od 20 milijuna primjeraka. Često je govorio kako mu nije jasan uspjeh ove knjige. Objavio je i romane "Patrijarhova jesen", "Ljubav u doba kolere", "General u labirintu", "Ljubav i drugi demoni".

1982. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost. Kada je primio nagradu opisao je svoju najveću inspiraciju, Latinsku Ameriku, kao izvor kreativnosti pun tuge i ljepote.  Marquez je smatran predvodnikom literarnog žanra poznatog pod nazivom "magični realizam"."Ono što me stvarno zanima jest pričanje priče. Sve dolazi iznutra, ili je u mojoj podsvijesti. Ili rezultat ideološke pozicije koja dolazi iz sirovog iskustva koje nisam analizirao. To iskustvo pokušava iskoristiti u svoj svojoj nevinosti. Mislim da sam nevin u pisanju. Ako netko ozbiljno prouči moje knjige iz političkog kuta gledanja, ne bi me uopće iznenadilo kada bi otkrili da su potpuno drugačije od onoga što govorim o politici", rekao je davno Marquez u jednom intervjuu.

2002. godine izdao je i svoju autobiografiju "Živjeti da bi se pripovijedalo". Marquez se 1958. godine oženio se za Mercedes Barhca, svoju susjedu iz djetinjstva. Imali su dva sina, filmskog redatelja Rodriga i grafičkog dizajnera Goznzala.

Književnik je zadnjih godina svog života imao puno zdravstvenih problema. Njegov brat otkrio je da boluje od Alzheimerove bolesti i demencije, zbog čega više nije mogao pisati.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara