Unatoč protivljenjima, Vlada ne odustaje od ćirilice; Josipović: Ustavni zakon ne smije biti samo šminka

Unatoč protivljenjima, Vlada ne odustaje od ćirilice; Josipović: Ustavni zakon ne smije biti samo šminka

Foto: Dragan Matić/Cropix

PREDSJEDNIK Ivo Josipović danas je morao objašnjavati jučerašnju izjavu o tome da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina mora ili primijeniti ili promijeniti.

"Moja poruka je bila poruka dvoličnim političarima. Ustavni zakon je civilizacijska tekovina i stalne neke priče zbog kojih se iz ovog ili onog razloga odlaže primjena, pa se ne poštuje ni u pogledu zapošljavanja, ni u pogledu korištenja jezika ili bilo koje druge varijante, politikanTstvo kojem treba stati na kraj", istaknuo je Josipović te još jednom objasnio što misli o Ustavnom zakonu koji jamči dvojezičnost.

"Nemojmo držati Ustavni zakon samo za šminku i pokazivanje. Oni političari koji smatraju da ga ne treba primjenjivati pod izgovorom nije vrijeme, neka skupe hrabrosti i neka predlože promjene Ustavnog zakona. To je bila moja poruka, a ja sam siguran da će takvih biti vrlo malo ili da neće biti nikoga tko bi se usudio predložiti promjene Ustavnog zakona", poručio je predsjednik Josipović.

EU: Zakoni moraju biti provedeni u djelo

Na polemike oko uvođenja ćiriličnih natpisa u Vukovaru, odnosno provođenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina osvrnula se i Delegacija Europske unije u Hrvatskoj.

"Europska unija posebnu pozornost posvećuje vladavini prava i zaštiti nacionalnih manjina, a u prošlosti je Europska komisija naglašavala napredak koji je Hrvatska postigla u tim područjima. Zakoni se moraju provoditi i biti provedeni u djelo. Također smo naglasili da Hrvatska treba nastaviti njegovati duh tolerancije prema manjinama. U tom kontekstu, mirna reintegracija grada Vukovara, u kojemu hrvatski građani, i hrvatske i srpske nacionalnosti zajedno žive, može se promatrati kao uspješna priča u slučaju rješavanja sukoba u regiji", priopćeno je iz ureda Delegacije u Zagrebu.

Unatoč protivljenjima, Vlada ne odustaje od ćirilice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne stišava se bura oko uvođenja ćirilice u Vukovaru. Gradonačelnik Željko Sabo završava s tom temom, Vlada nastavlja s pripremom uvođenja ćirilice.

"Znači na današnji dan ja sam temu dvojezičnosti u Vukovaru završio", rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo. Ipak prije konačnog zbogom temi koja već danima podgrijava scenu u Hrvatskoj, nije šutio. "Onima koji na prosvjedima traže da se ogradim od dvojezičnosti poručujem da sam to učinio još 2009. godine kada sam stavio veto na odluku HDZ-a, HSP-a i SDSS-a, a vi ste tada šutjeli", rekao je Sabo poručivši da ga subotnji prosvjed podsjeća na čuveni skup na splitskoj Rivi.

Ocijenio je da se radi o kampanji uoči lokalnih izbora, a kako bi se ostvario cilj Tomislava Karamarka i Ruže Tomašić istaknut kad su u Vukovaru potpisali sporazum o suradnji. "A to je 'Vukovar mora pasti'. Što to znači? To znači - moramo vratiti Vukovar u okrilje HDZ-a jer to je kolijevka HDZ-a. Tu je na udaru prvi gradonačelnik Grada Vukovara", rekao je Sabo.

Da je riječ o predizbornom folkloru, smatra i ministar uprave Arsen Bauk, ali ne misli uzmaknuti unatoč tome što se radi o osjetljivoj temi uoči skorih lokalnih izbora. "To bi značilo da je Vlada nevjerodostojna, da je za sitne političke interese spremna na trgovinu ljudskim pravima, pravima nacionalnih manjina. To nije naša politička platforma", naglasio je Bauk.

U razgovoru za Media servis Bauk je otkrio da Vlada ne razmišlja o odgodi uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru i najavio da će se ćirilične ploče postaviti u primjerenom roku. "A za neke je primjereni rok tisuću godina, kao što smo imali prilike čuti. Za Vladu je to daleko manje", dodao je Bauk.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara