Unatoč snježnoj apokalipsi, daleko smo od najvećih hladnoća: Rekorder je Gračac s -34,6°C

Foto: DHMZ, Nikola Vilić / Cropix

IAKO je "zimski kaos" zahvatio čitavu zemlju, slijedom čega su manje više svi počeli govoriti o nezapamćenoj snježnoj apokalipsi, službene statistike sugeriraju da smo ipak daleko od rekordno niskih temperatura zabilježenih u Hrvatskoj.

Najniža temperatura danas je u 7 sati zabilježena na Zavižanu, -21 stupnjeva Celzijevih, što je za 13,6 stupnjeva viša temperatura od najniže ikad zabilježene u Hrvatskoj. Rekord drži Gračac, gdje je 13. siječnja 2003. godine zabilježeno - 34,6 stupnjeva Celzijevih.

Kako objašnjava Državni hidrometeorološki zavod, često se može naići na podatak kako je apsolutni minimum izmjeren u Gospiću, -36,0°C, 4. veljače 1929., te u Čakovcu, -35,5°C, dan ranije, 3. veljače 1929. No ovi podaci nisu izmjereni prema propisanim standardima Svjetske meteorološke organizacije te se stoga ne smatraju službenim rekordnim minimumima u Hrvatskoj.

Najčešći mjeseci s izmjerenim minimumima su siječanj i veljača, ali na nekim postajama apsolutno najniža temperatura izmjerena je i u prosincu i ožujku.Godine s najčešće izmjerenim minimumima su: 1956., 1963., 1985., 1987., 2003. i 2005. , pri čemu valja znati da je većina postaja počela raditi od sredine prošloga stoljeća, a na postajama s duljim nizom mjerenja, još od 19. stoljeća, ističe se i 1929. godina.


U tablicama su prikazane vrijednosti do sada najniže izmjerene temperature (apsolutni minimum) na meteorološkim postajama DHMZ-a, te nadnevci pojave pojedinog minimuma, ovisno o postojanju mjerenja na pojedinoj postaji. Navedene su i godine od kada postaja radi ili razdoblja u kojima je radila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara