Unicef traži 3,1 milijarde dolara za pomoć djeci

Unicef traži 3,1 milijarde dolara za pomoć djeci

Foto: Unicef

UNICEF je u četvrtak uputio poziv za prikupljanje rekordnog iznosa od 3,1 milijarde dolara za pomoć 62 milijuna djece koja žive u područjima u kojima haraju humanitarne krize. Riječ je o iznosu većem za milijardu dolara u odnosu na poziv upućen u istu svrhu prije godinu dana.

"Bilo da je riječ o prirodnim katastrofama ili sukobima i epidemijama, djeca cijelog svijeta su suočena s novom generacijom humanitarnih kriza", rekla je Afšan Kan, direktorica kriznih programa u u Unicefu.

"Te krize, izazvane društvenim lomovima, klimatskim promjenama i bolestima, pogađaju djecu kao nikad dosad. Te su krize bez presedana po obujmu, trajanju i posljedicama", dodala je Kan.

Najviše novca za Siriju

Poziv, upućen u izvješću "Humanitarna akcija Unicefa za djecu 2015.", trebao bi pomoći 98 milijuna ljudi u 71 zemlji, od kojih su dvije trećine djeca. Najveći dio od 903 milijuna dolara odnosi se na Siriju i regiju. Pola milijarde dolara namijenjeno je radu u područjima zahvaćenim virusom ebole u zapadnoj Africi.

Peter Salama, liječnik zadužen za program ebole u Unicefu, rekao je da su između 20 i 25 posto žrtava te bolesti djeca.

"Ebola je postala veliki uzročnik smrti djece u trima najpogođenijim afričkim zemljama, Sijeri Leoneu, Gvineji i Liberiji", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tim zemljama Unicef se brine za djecu čiji su jedan ili oba roditelja umrli od te bolesti.

Posebna briga za siročad

"Procjenjujemo da ih ima oko 16.000 i pokušavamo ih smjestiti kod obitelji, a ako to nije moguće, u prihvatne centre", rekao je taj liječnik.

Unicef navodi da mu je potrebno 26,5 milijuna dolara za aktivnosti u Nigeriji i 32,45 milijuna dolara za Ukrajinu. Pozivom se traže sredstva i za zaboravljene krize poput Afganistana, Palestine i Nigera.

Prije godinu dana, u siječnju 2014., Unicef je tražio 2,1 milijardu dolara za istu svrhu, a prikupio je 52 posto zatraženih sredstava.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara