Uoči proslave ulaska u EU na putu prema Zagrebu uhićen muškarac s eksplozivom u automobilu

Uoči proslave ulaska u EU na putu prema Zagrebu uhićen muškarac s eksplozivom u automobilu

Ilustracija: Arhiva

MINISTAR unutarnjih poslova Ranko Ostojić danas je na graničnom prijelazu Obrežje izjavio da su proslava i osiguranje ulaska Hrvatske u EU prošli bez incidenata, ali dodao da je "bilo sigurnosnih ugrožavanja".

Bilo je za njih posla i to ozbiljnog, ali sve su uspjeli spriječiti na vrijeme tako da je to još jedan dodatan uspjeh", rekao je.

O kakvim se sigurnosnim ugrožavanjima radilo? Ravnateljstvo policije najavilo je za sutra u 11 sati konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti rezultate rada prošlih nekoliko dana na osiguranju proslave ulaska Hrvatske u EU, ali i dovršena kriminalistička istraživanja te realiziranu međunarodnu potragu.

Novi list javlja da je zbog posjedovanja eksploziva uhićen 44-godišnji Kubanac s hrvatskom putovnicom Amaury Rizo Gonzales. Policija ga je zatekla na području Zlatara još u subotu u poslijepodnevnim satima. U rutinskoj kontroli vozila kod Gonzalesa je pronađena manja količina eksploziva. Kako doznajemo, radilo se o TNT-u.

Je li bio teklič ili je eksploziv nabavio za sebe?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odmah je priveden u sjedište zagorske kriminalističke policije, a nakon što mu je vozilo detaljno pregledano predan je tužiteljstvu. Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru zatražilo je od suca istrage Županijskog suda u Zagrebu određivanje istražnog zatvora za Gonzalesa zaključivši kako bi mogao ometati istragu i eventualno ponoviti kazneno djelo što mu je stavljeno na teret. Prema prijavi odgovarat će za nezakonito posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari.

Je li Gonzales uhvaćen u sklopu pojačanih policijskih aktivnosti uoči proslave ulaska Hrvatske u EU, iz Policijske uprave krapinsko-zagorske - nije potvrđeno.

U nastavku postupka trebalo bi biti rasvijetljeno od koga je, na koji način i zašto Gonzales nabavio eksploziv i zašto ga je držao u automobilu kojim se vozio po Krapinsko-zagorskoj županiji. Je li Gonzales bio samo "teklič" ili je eksploziv nabavio za sebe, također je jedno od pitanja koje bi uskoro trebalo dobiti odgovor. Kako piše Novi list, Gonzales je s rodne Kube u Hrvatsku doselio još 1997. godine. Tri godine kasnije čak se okrenuo ovdašnjoj politici kandidiravši se na izborima na listi za dijasporu Hrvatskog saveza zelenih.

U drugom slučaju policija je u autobusu iz BiH pronašla desetak automatskih pušaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara