Upitna sudbina slovenskog građevinskog čuda, najvišeg dimnjaka Europe

Upitna sudbina slovenskog građevinskog čuda, najvišeg dimnjaka Europe

Screenshot: Google Street View

NAJVIŠI dimnjak u Europi i peti najveći na svijetu nalazi se u slovenskom Trbovlju, ali se postavlja pitanje što učiniti sa 362 metra visokim kolosom uz rijeku Savu nakon što postane nepotreban.

Termocentrala u Trbovlju koja proizvodi šest posto slovenske električne energije ušla je u postupak likvidacije, jer je utvrđeno da proizvodnja nije ekonomična.

Propali su i pregovori o prodaji ruskom poduzetniku Olegu Burlakvu, pa je najveći dio zaposlenih otpušten. Obustavom proizvodnje postat će nepotreban i dimnjak koji je štetne emisije iz doline odnosio visoko uz zrak. Dimnjak izgrađen 1976. bio je pravo građevinsko čudo, a otporan je i na izuzetno snažne potrese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako su prenijeli slovenski mediji, još ne postoje jasni planovi što učiniti s najvišom građevinom u državi i najvećim dimnjakom u Europi učiniti.

Neki smatraju da bi ga bilo najbolje srušiti, a drugi da bi dimnjak mogao postati atrakcija za one koji vole adrenalinska uzbuđenja, npr. za tzv. BASE skokove s velikih visina.

To bi u gradiću s velikom tradicijom u rudarstvu i energetici, u kojemu je sada zbog krize stopa nezaposlenosti dvostruko veća od državnog prosjeka, možda moglo otvoriti perspektivu turizma.

S druge strane, postoje zamisli da se dimnjak sačuva kao dio industrijske baštine ili da se iskoristi za kotlovnicu u kojoj bi se kao gorivo umjesto ugljena koristila biomasa, dok neki razmišljaju da bi mogao poslužiti za buduću spalionicu štetnog otpada iz cijele Slovenije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara