Upozoravaju na opasnost od "sveopćeg rata": Sjeverna Koreja pozvala SAD na prekid vojnih vježbi i politike "nuklearnog ucjenjivanja"

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

SJEVERNA KOREJA je u subotu pozvala Sjedinjene američke države da prekinu vojne vježbe i svoju politiku "nuklearnog ucjenjivanja" te je još jednom upozorila na opasnost od "sveopćeg rata".

Povjerenstvo za nacionalnu obranu Sjevera (NDC) kojim predsjeda vođa sjevernokorejskog režima Kim Jong-Un, gotovo otvoreno prijeti udarima na Sjedinjene Države u priopćenju njima upućenom i poziva Washington da prekine svoju neprijateljsku politiku prema Sjeveru ako želi mir na Korejskom poluotoku i na "američkom tlu".

"SAD mora znati da ćemo udarima odgovoriti na provokacije i da će one izazvati sveopći rat u konačnom sukobu s SAD-om", rekao je glasnogovornik NDC-a, a prenijela je službena agencija KCNA.

Sjeverna Koreja predvidjela "katastrofu"

SAD, Južna Koreja i Japan počeli su u četvrtak pomorske vojne manevre, usprkos upozorenjima Sjeverne Koreje koja je predvidjela "katastrofu". Vojne vježbe se održavaju u blizini južne obale Korejskog poluotoka i trebaju trajati dva dana. U njima sudjeluje nuklearni nosač zrakoplova George Washington.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pyongyang je pak u subotu nazvao "nedopustivim prijezirom" zahtjev Washingtona da Sjever pokaže spremnost na prekid svog nuklearnog programa, kao uvjet za početak ozbiljnih bilateralnih pregovora.

Pyongyang već niz godina opetuje da želi denuklearizaciju Korejskog poluotoka i da mu razvoj nuklearnog arsenala služi samo da bi se zaštitio od američkih oružanih snaga koje povremeno šalju svoje brodove na atomski pogon i zrakoplove koji mogu nositi nuklearne bojne glave.

Sjeverna Koreja je u veljači izvela treći podzemni nuklearni pokus, usprkos rezolucijama UN-ova Vijeća sigurnosti, potičući napetost i strah od mogućeg vojnog sukoba. Pyongyang je u prosincu prošle godine ispalio i raketu koja je, po ocjeni Washingtona, zapravo bila prikriveni balistički raketni pokus.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara