Upozorenje o masovnom nadzoru u Europskoj uniji

Upozorenje o masovnom nadzoru u Europskoj uniji

Foto: Hina

VIJEĆE Europe je izdalo snažno upozorenje o masovnom nadziranju europskih građana koje se omogućuje i uvodi kroz nove mjere koje vlade predlažu ili usvajaju nakon terorističkih napada u Parizu i Kopenhagenu. 

Povjerenik Vijeća zadužen za temeljna ljudska prava Nils Muižnieks kaže da prijedlozi poput zabrane enkripcije podataka na internetu koju zagovara britanski premijer David Cameron obavještajnim službama otvaraju vrata svim osobnim i privatnim komunikacijama. "Malo se naučilo iz afere sa Snowdenom o opasnostima za ljudska prava," rekao je.

Iz Vijeća upozoravaju na planove da se pružateljima internetskih usluga omogući uklanjanje sadržaja koji "potiče terorizam" bez ikakve mogućnosti da se odluke koje podrazumijevaju cenzuru pobiju ili ospore na sudu. Praksa koju je povjerenik nazvao "krajnje problematičnom".

"Bijedno neadekvatna" demokratska kontrola obavještajnih zajednica u EU

Latvijski politolog Muižnieks u izvješću predanom europskom kabinetu ministara piše da vlade moraju biti oprezne u usvajanju novih protuterorističkih mjera i poziva na snažniju demokratsku kontrolu obavještajnih zajednica koju opisuje kao "bijedno neadekvatnu" u većem dijelu EU.

"Posljedica napada u Parizu je šira rasprava o protuterorizmu u Francuskoj i Europi. Pojedini prijedlozi, koji obavještajnim službama nude nesmetan pristup digitalnim komunikacijama, zabranjuju enkripciju podataka i slično, sugeriraju da je malo toga naučeno u aferi Snowden o opasnostima za ljudska prava, pogotovo pravu na privatnost ugroženom masovnim nadzorom," ocjenjuje povjerenik u izvješću čiji sadržaj prenosi Guardian.

Ministri unutarnjih poslova EU traže hitno usvajanja mjera koje bi omogućile praćenje svih putnika na letovima u i iz Europe i dogovor koji bi pružateljima internetskih usluga omogućio diskreciono pravo na uklanjanje "nepodobnih sadržaja" koji promoviraju terorizam i ekstremizam.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara