Uprava HEP-a u sukobu interesa, ali kažnjeni će biti samo Šerić i Ercegovac jer su primali naknadu za Plomin

Foto: Hina

ČLANOVI uprave HEP-a prekršili su Zakon o sprečavanju sukoba interesa, zaključak je Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Razlog takve odluke je činjenica da su svi članovi Uprave istodobno sjedili u nadzornim odborima svojih tvrtki kćeri. Povjerenstvo ipak predlaže da se Upravu HEP-a financijski ne kazni, jer su imali pozitivno mišljenje prethodnog saziva povjerenstva. Naloženo im je da to isprave u roku 45 dana.

Povjerenstvo je novčano kaznilo nedavno smijenjenog predsjednika Uprave HEP-a Tomislava Šerića sa 5.000 kuna i člana Uprave Zvonka Ercegovca sa 8.000 kuna jer su, suprotno zakonu, primali naknadu za rad u Nadzornom odboru Termoelektrane Plomin.

Za Krško nema sankcija

Također je utvrđeno da naknadu primaju članovi Uprave HEP-a koji sjede u Nadzornom odboru Nuklearne elektrane Krško, no za njih nema sankcija jer je za nuklearku na snazi međunarodni sporazum koji je iznad zakona, a dopušta isplatu takve naknade.

Predsjednica povjerenstva Dalija Orešković najavila je da će svim dužnosnicima u tvrtkama u državnom vlasništvu nakon sjednice poslati uputu s novim tumačenjem odredbi članka 14. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kako bi poslovanje na vrijeme prilagodili odredbama zakona. Povjerenstvo, naime, više neće raspravljati o takvim slučajevima već će izravno izricati sankcije za nepoštivanje zakona.

Baldasaru kazna od 2.000 kuna

Splitskom gradonačelniku Ivi Baldasaru izreklo je novčanu kaznu od 2.000 kuna zato jer je određeno vrijeme uz plaću gradonačelnika primao i naknade za članstvo u Nadzornom odboru Turističke zajednice grada Splita i Skupštini komunalnog poduzeća Čistoća.

Kao olakotna okolnost Baldasaru je priznato to što je odmah po saznanju da je u sukobu interesa zatražio obustavu isplate naknada i vratio primljeni iznos.

Dokumentacija za Vargu kasni

Zbog kašnjenja u prikupljanju dokumentacije, rekla je Orešković, danas se nije razmatrao mogući sukob interesa ministra zdravlja Siniše Varge, o čemu se sumnja pojavila nakon objave u medijima da će Vlada s 50.000 kuna financirati kongres primarne zdravstvene zaštite koji organizira Centar za izvrsnost medicinskih struka.

Riječ je o udruzi kojoj je Varga bio na čelu prije nego što je postao ministrom, a bila je prijavljena na adresi njegove privatne stomatološke ordinacija, te je zatim dobila na korištenje prostor u Direkciji HZZO-a, čiji je Varga bio direktor.

Umjesto toga, na dnevnom redu bio je Vargin zahtjev za mišljenjem je li imao pravo na naknadu za edukativnu djelatnost prije stupanja na dužnost ministra, dok je bio na čelu HZZO-a. Povjerenstvo je zaključilo da je to zakonom dopušteno.

Povjerenstvo je danas utvrdilo i da saborski zastupnik Ivo Jelušić (SDP) nije prekršio zakon kada je kao zamjenik zagrebačkoga gradonačelnika bio članom Skupštine trgovačkog društva APIS.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara