Uprava MOL-a objavila: Prodajemo Inu!

Uprava MOL-a objavila: Prodajemo Inu!

Foto: Hina

MAĐARSKI MOL ovlastio je svoj Odbor izvršnih direktora da započne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini, priopćeno je večeras iz MOL-a.

"Uprava MOL-a ovlastila je Odbor izvršnih direktora za zaključenje takvog dogovora s Vladom RH koji bi vodio ka stvaranju vrijednosti provedbom Inine razvojne strategije. Istovremeno, Odbor izvršnih direktora je isto tako ovlašten započeti s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini kako bi se maksimalizirala vrijednost te investicije", izvijestili su iz MOL-a u obavijesti sudionika tržišta kapitala o svom stajalištu vezanom uz ulaganje u Inu.

"Vlada će učiniti sve kako bi Ina ostala energetski lider u regiji"

Pregovarači tim hrvatske Vlade primio je informaciju da je MOL počeo pripremu za prodaju udjela koji ta mađarska kompanija ima u Ini, a hrvatska će Vlada u najkraćem roku zauzeti stav o tome, priopćeno je večeras iz Ministarstva gospodarstva.

"Pregovarački tim hrvatske Vlade primio je informaciju da je MOL počeo pripremu za prodaju MOL-ovog udjela u Ini. Obzirom na nove okolnosti koje stajalište Mola donosi, hrvatska Vlada će u najkraćem roku zauzeti stav i o tome obavijestiti javnost", navodi se u priopćenju.

"Hrvatska Vlada učinit će sve kako bi INA ostala energetski lider u regiji, sve što je u najboljem interesu tvrtke, njezinih zaposlenika, energetske stabilnosti države i ukupnog gospodarstva", zaključuje se u priopćenju Ministarstva gospodarstva.

Vlada: Izvjesna je promjena pregovaračkih okvira

"Vlada RH je sa zanimanjem primila priopćenje MOL Grupe o njihovim stajalištima vezanim za ulaganja u Inu.

Današnjom odlukom, izvjesnom postaje promjena pregovaračkih okvira koje je Vlada Republike Hrvatske prihvatila na sjednici 1. kolovoza ove godine. Vlada će kao dioničar Ine u dobroj vjeri postupati s ciljem postizanja najboljeg interesa za INA-u kao hrvatskog trgovačkog društva.

Također, Vlada će, i kao regulator i kao tijelo odgovorno za energetsku strategiju zemlje, poduzeti odgovarajuće mjere radi zaštite interesa Republike Hrvatske", priopćili su večeras iz Vlade.

Sindikati: Ovo je zaplašivanje kojim MOL ispituje teren kod hrvatske Vlade

Maja Rilović, predsjednica sindikata INAŠ, radnika Ine i društava Ine, rekla je večeras kako je iznenađena MOL-ovom najavom o prodaji svog udjela u Ini, dok Ivan Tomac, predsjednik Sindikata radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske smatra kako je riječ samo o načinu zaplašivanja kojim MOL ispituje teren kod hrvatske Vlade.

Iznenađena sam takvim raspletom situacije tako kratko nakon drugog kruga pregovora između hrvatske Vlade i MOL-a, kada je glavni izvršni direktor MOL-a Joszef Molnar izjavio da će nastaviti pregovore i naći rješenje, rekla je Rilović.

Za nas je najvažnije da se kompanija razvija kao integrirana i samostalna nacionalna kompanija što će garantirati opstanak i budućnost Ine i radna mjesta njezinih zaposlenika, istaknula je.

Kao najvećem Ininom sindikatu važno nam je da se pronađe rješenje jer dosadašnje upravljanje kompanijom nije išlo u razvojnom smislu i to se moralo promijeniti, ili dogovorom ili nekim drugim načinom, dodala je Rilović.

Tomac je ocijenio da su pripreme MOL-a za prodaju udjela u Ini samo zaplašivanje i ispitivanje terena hoće li se hrvatska Vlada uplašiti.

"To je pokazivanje mišića. Pokazivali su ih i kada su imali 25 posto dionica Ine, no sada osjećaju da ono što su do sada radili, očito, s takvim stavom Vlade, više neće moći raditi", izjavio je Tomac.

"Bez obzira na ono što su uložili, Mađari su već sebe naplatili, a ne bojim se da neće biti zainteresiranih za Inu, samo pod drugim okolnostima i uvjetima, s korektnim partnerskim odnosima, kako ne bi propuštali nacionalno bogatstvo za sitne novce", rekao je.

Oporba: Najava MOL-a vjerojatno pritisak zbog pregovora

Dio oporbenih stranaka uvjeren je da najavom prodaje svog dioničkog udjela u Ini MOL želi napraviti pritisak na hrvatsku Vladu, s obzirom da su današnji pregovori između hrvatske Vlade i MOL-a o međusobnim odnosima u Ini rezultirali razmimoilaženjem dviju strana.

"Mislim da se radi o svojevrsnom pritisku MOL-a, s obzirom da su u tijeku pregovori, što nikako nije dobro za pozitivan ishod tih pregovora", rekao je večeras Hini Josip Salapić (HDSSB).

Salapić je uvjeren kako je riječ o odgovoru mađarske strane na zahtjeve DORH-a vezane uz sumnju u nezakonitosti u prodaji Ine te o pritisku na hrvatsku Vladu.

I laburist Dragutih Lesar ističe kako je moguće da je najava MOL-a pokušaj jačanja pregovaračke pozicije mađarske strane.

"Ako to nije u pitanju, moguće je i da ova najava ima veze s interesima 'velikih igrača' vezanima uz velike pravce plinovoda", rekao je Lesar.

U HDZ-u večeras nisu htjeli komentirati MOL-ove najave, a najavljeno je da će se stranka o tome očitovati sutra.

Taktički potez MOL-a ili prodaja Ine kupcu s istoka?

MOL-ova najava prodaje Ine možda je samo taktički potez u pregovorima s hrvatskim vlastima, a ako se mađarska kompanija i odluči na prodaju dionica Ine potencijalni kupac, najvjerojatnije s istoka, morat će razgovarati s Vladom RH, smatraju energetski stručnjaci.

Davora Šterna nije iznenadilo priopćenje MOL-a da je ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora da započne s pripremama za prodaju udjela u Ini.

"Prodaja dionica Ine u vlasništvu MOL-a već je bila najavljivana, pa ova vijest nije nikakvo iznenađenje. Pregovori između Vlade i MOL-a oko Ine traju, a ako se ne mogu završiti uspješno dogovorom, jasno je da je jedini izlaz razlaz", kazao je Štern.

Razlaz može biti putem prodaje dionica Ine hrvatskoj državi ili nekom trećem.

"Vlada bi ipak trebala razmisliti o soluciji kupnje dionica Ine. No, pitanje je po kojoj cijeni će MOL prodavati dionice. Prije prodaje MOL-ova paketa dionica trebala bi prethoditi procjena realne cijene dionice. Onda se ne bi prodavale po cijeni na burzi, koja već godinu dana praktički stagnira", navodi Štern.

Cijena dionice Ine danas je na Zagrebačkoj burzi na zatvaranju iznosila 3.970 kuna, što je 3,25 posto više nego dan ranije. Zahvaljujući današnjem dobitku, ta je dionica i na tjednoj razini u plusu, i to 3,52 posto.

Štern dalje navodi da ako ipak neće biti interesa hrvatske države, s obzirom na tešku situaciju u državnim financijama, MOL će udjel u Ini prodati nekoj trećoj strani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, i u tom slučaju, potencijalni kupac razgovarat će se domicilnom državom kao vlasnikom znatnog udjela u Ini", kaže Štern.

Hrvatska Vlada posjeduje 44,84 posto dionica Ine, a mađarski MOL 49,1 posto.

Štern dodaje da bi potencijalni kupac mogao biti iz Rusije, Turske, Kine, Kazahstana ili Azerbejdžana.

"U svakom slučaju, mislim da zapadne kompanije ne bi iskazale interes za Inu, već bi on došao s istoka, od kompanija koje bi vidjele Inu kao njihovu produženu ruku za realizaciju strateških interesa na ovom području", ističe Štern.

Situaciju na svjetskom naftnom tržištu po pitanju akvizicija Štern ocjenjuje neutralnom – ni dobrom ni lošom.

"Uvijek je dobro vrijeme za akvizicije na naftnom tržištu jer je riječ o lukrativnom biznisu. Recesija nije znatnije utjecala na naftni sektor. Pitanje je samo cijene i uvjeta poslovanja. Cijena nafte već je dosta dugo stabilna, cijena plina je još uvijek relativno visoka, a Ina je vertikalno integrirana kompanija, koja u svom sastavu ima i proizvodnju, i preradu i prodaju", zaključuje Štern.

Umičević: To je očekivani taktički potez MOL-a

I za Jasminka Umičevića potez MOL-a je očekivan. "To je bilo očekivano kao jedan od taktičkih poteza MOL-a u pregovorima", kaže Umičević.

Uz napomenu kako su i novinari već nekoliko dana živjeli u iščekivanju neke važne vijesti iz MOL-a, taj energetski stručnjak kaže kako je to plasirano iz samog MOL-a "koji je vješt u plasiranju poluinformacija".

Takvo ponašanje smatra nekorektnim prema pregovaračima, jer je MOL jučer demantirao prodaju Ininih dionica.

Umičević kaže i kako su, po informacijama koje ima, MOL-ovi pregovarači na današnjem sastanku naišli na žestok otpor pregovarača hrvatske Vlade da se ponovno razgovara o svemu i svačemu, a ne o upravljačkom modelu u Ini.

"Hrvatska strana ne traži ništa neuobičajeno - da se upravljanje kompanijom dijeli prema udjelu u vlasništvu, jer je apsurdno da s razlikom od 3 posto dionica, MOL vodi kompaniju 100 posto. Interesi MOL-a nisu možda sukladni interesima Hrvatske, jer je Ina 60 posto energetske potrošnje u Hrvatskoj, tvrtka od posebnog, nacionalnog interesa za Hrvatsku", rekao je Umičević.

Tvrdi i kako je upravljački model u Ini loš. To pokazuje i pad dobiti Ine u prvih devet mjeseci za 59 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kao i naturalni pokazatelji koji su svake godine sve lošiji i lošiji.

"Od kada MOL vodi Inu sve bitne pokazatelje je doveo do pogoršanja i to znatno, i za 50 do 60 posto (...) Vođenje Ine od strane MOL-a je poništenje Ine", kaže Umičević i navodi kako primjerice Hrvatska, koja ima dvije rafinerije, godišnje uvozi oko milijun tona naftnih derivata.

Umičević smatra i kako bi bilo najpoštenije da MOL proda svoje dionice i izađe iz Ine. Tu su, objašnjava, otvorena pitanja presude Sanaderu, pitanje naknade štete zbog toga što nisu modernizirane rafinerije.

Po njemu, MOL cijelo vrijeme manipulira i s podatkom da su najveći pojedinačni ulagač u Hrvatsku u koju su uložili tri milijarde eura.

"To bi bilo isto kao da kupite automobil, primjerice, BMW i kažete da ste uložili u BMW. Tako je i MOL kupio dionice Ine i platio 1,9 milijardi, a ostalih 1,1 milijardu Ina je uložila tako da je podigla kredite", opisuje Umičević.

Po njemu, ponašanje MOL-a i najava prodaje dionice Ine je "damage control", kontroliranje štete.

"Cijena dionice MOL-a je u manje od godinu dana pala 20 posto. To im je gorući problem", kaže Umičević i dodaje da MOL sada uvjetuje da se pregovori s hrvatskom Vladom završe do kraja godine ili prodaju dionice Ine.

Na upit o stanju na tržištu u slučaju prodaje Ine, kaže kako Ina nije velika i kako je prednost Hrvatske što je nedavno ušla u EU.

"Sve ovo može biti prilika za nekoga, ruske kupce, ali ne možda samo njih, interes su pokazali i Azerbejdžanci, ne bih isključio ni Austrijance", kaže Umičević koji ocjenjuje da Ina ima dobru situaciju i ne boji se za njenu budućnost.

Velike razlike u stavovima MOL-a i Vlade

Obavijest o prodaji Ine objavljena je kasno poslijepodne, nekoliko sati nakon što je završen drugi krug pregovora između hrvatske Vlade i MOL-a o međusobnim odnosima u Ini. Kako je izjavio glavni izvršni direktor MOL-a Joszef Molnar, današnji je sastanak pokazao da i dalje postoje znatne razlike u stavovima dvaju partnera.

"Što se tiče upravljanja Inom, čvrsto vjerujemo da je postojeći model u skladu s najboljom međunarodnom praksom te hrvatskim i europskim propisima. U svakom slučaju, uvjereni smo da ćemo zajedno s Vladom Republike Hrvatske pronaći rješenje koje će doprinijeti budućnosti Ine", izjavio je Molnar.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji vodi hrvatski pregovarački tim u razgovorima s MOL-om, kazao je kako su razgovori nastavljeni u vrlo ozbiljnom i odgovornom tonu.

"Kao što ste čuli, imamo dosta otvorenih pitanja i nesuglasica. Danas smo otvorili i predložili novi način korporativnog upravljanja koji ćemo sutra i službeno uputiti kolegama iz MOL-a. Mislim da bi bilo dobro, a tako smo se i sporazumjeli, da ćemo nastaviti s kontinuitetom pregovaranja", rekao je Vrdoljak.

Pregovori trajali više od tri sata

Hrvatski ministar gospodarstva kaže kako, i pored otvorenih tema i nesuglasica koje očito postoje, i dalje misli da se može doći do najboljeg rješenja.

"Hrvatska Vlada će napraviti sigurno sve što treba da zaštiti Inu, ispregovara poziciju Ine u interesu same kompanije, njenih zaposlenika i u konačnosti energetske stabilnosti Hrvatske", ističe Vrdoljak.

Današnji, drugi krug pregovora predstavnika hrvatske Vlade i mađarske naftne kompanije MOL o međusobnim odnosima u Ini trajali su oko tri i pol sata, a iz izjava nakon sastanak može se zaključiti da je glavna tema bilo korporativno upravljanje Inom.

Uz ministra Vrdoljaka, u hrvatskom pregovaračkom timu je i predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović, dok su, uz Molnara, MOL na današnjem sastanku predstavljali i član Upravnog odbora MOL-a Oszkar Vilagi te predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott.

Prvi sastanak pregovaračkih timova održan je 18. rujna, a iako je drugi sastanak trebao biti održan krajem listopada, odgođen je, kako je tada neslužbeno rečeno, zbog toga što MOL nije pristao na predložene teme sastanka u vezi upravljačkog modela u Ini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara