Upravni sud poništio rješenje Ministarstva poljoprivrede o raspodjeli kvota za šećer

Ilustracija: scx.hu

UPRAVNI sud je, odlučujući o tužbi Sladorane d.d. i Vira d.d. poništio rješenja Ministarstva poljoprivrede iz 2012. godine o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer, potvrđeno je večeras iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede može potvrditi da je Upravni sud u Osijeku donio usmenu odluku po tužbi tvrtki Sladorana d.d. i Viro d.d. kojom poništava rješenja Ministarstva poljoprivrede iz 2012. godine o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer. Kako Ministarstvo poljoprivrede nije dobilo pisani otpravak presude s obrazloženjem Upravnog suda u Osijeku, ne možemo se očitovati niti komentirati odluku Upravnog suda u Osijeku i razloge zbog kojih je takva odluka donijeta, navodi se u odgovoru Ministarstva na upit Hine.

Prema odluci iz studenog 2012. ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine o raspodjeli prava na proizvodnju šećera proizvedenog od šećerne repe EU podrijetla u Hrvatskoj tržišne godine 2013./2014. od ukupno raspoložive kvote od 192.877 tona, koja je odobrena Hrvatskoj u pristupnim pregovorima s EU, Tvornici šećera Osijek i Sladorani Županja dodijeljeno je po 67.507 tona te Viro tvornici šećera Virovitica 57.863 tone.

Iz Vira su na to reagirali još u prosincu 2012. neposredno nakon odluke o raspodjeli kvota, ističući kako se "ovakvom odlukom narušava ravnopravno tržišno natjecanje i uzrokuje im se izravna šteta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Viru i Sladorani smatraju da su dobili manju kvotu od one koja im po prethodnoj proizvodnji pripada, a tvornica šećera Osijek veću.

Kako su u prosincu 2012. godine objavili na Zagrebačkoj burzi, proizvodnja Vira u referentnom razdoblju od 2004. do 2011. godine iznosila je 70.076 tona, a prema odluci ministra poljoprivrede iz studenog Viru je dodijeljena kvota od 57.863 tone, što je smanjenje za 12.213 tona.

Sladorana Županja imala je u referentnom razdoblju proizvodnju šećera od repe EU podrijetla od 70.122 tone, dok je odlukom ministra dobila kvotu od 67.507 tona.

Tvornica šećera Osijek u referentnom je razdoblju imala proizvodnju od 58.995 tona, a po odluci resornog ministarstva dobila je kvotu od 67.507 tona, što je povećanje za 8.512 tona, navedeno je tada na Zagrebačkoj burzi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara