Ured pravobraniteljice za djecu proslavio 10. rođendan

Ured pravobraniteljice za djecu proslavio 10. rođendan

Foto: Arhiva

UOČI 19. studenog - Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece i 20. studenog - Međunarodnog dana prava djeteta, Ured pravobraniteljice za djecu proslavio je svoj deseti rođendan u Hrvatskom saboru.

Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu je otvarajući raspravu na temu 'Dječja prava u Hrvatskoj danas', naglasila kako je ova centralna aktivnost obilježavanja deset godina rada prigoda da djeca progovore o tome kako je danas biti dijete u Hrvatskoj, da kažu svoje mišljenje o stanju dječjih prava, izraze svoja stajališta i procjene o problemima, te da svoja rješenja i preporuke upute tijelima vlasti, stručnjacima i javnosti. Na taj način čut će se njihov glas u društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime predsjednika Hrvatskoga sabora potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec pozdravila je sudionike, predstavnike svih institucija s kojima Ured pravobraniteljice za djecu tijesno surađuje, djecu i mlade te poručila kako je hrvatski parlament i njihov dom jer predstavlja sve građane Hrvatske. Rekla je kako je neobično važno poslušati glas djece jer oni vrlo često imaju više hrabrosti u iznošenju svoga stava od odraslih. Istaknula je kako su država i društvo dužni aktivno se uključiti u rješavanje problema mladih jer se kroz to ogleda njihov odnos prema budućnosti ove zemlje.

Marina Ajduković, profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu predstavila je nezavisnu evaluaciju rada Ureda pravobraniteljice za djecu. "Ovo je prigoda da se osvrnemo, ali i pogledamo kamo idemo, s koliko uspješnosti ostvarujemo rezultate, radimo li prave stvari na pravi način", rekla je Ajduković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara