Uskok: Lovrić Merzel od Žužića primila 100 tisuća eura mita pa kupila stan u Zadru na nećakovo ime

Uskok: Lovrić Merzel od Žužića primila 100 tisuća eura mita pa kupila stan u Zadru na nećakovo ime

Foto: Hina/Index/ hrsvijet.net

USKOK je na temelju rezultata istrage te kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1963., 1958., 1979.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita te pranja novca, priopćeno je iz USKOK-a.

Prvookrivljena je Linićeva i Mrsićeva kuma te dobra prijateljica Ive Josipovića Marina Lovrić Merzel, a druge dvije osobe na koje se proširuje istraga su Željko Žužić i njen nećak Dalibor Rožanković.

"Osnovano se sumnja da je prvookrivljenica, kao županica Sisačko-moslavačke županije, od lipnja do listopada 2011. godine, u Sisku, nakon što je Županijska skupština donijela odluku o prodaji 57,33 posto poslovnih udjela Županije u društvu Ceste Sisak, od šestookrivljenika, kao stvarnog vlasnika jednog trgovačkog društva zainteresiranog za stjecanje navedenih udjela, zatražila da joj isplati 100.000,00 eura mita kako bi njegovom društvu, bez obzira na druge zainteresirane kupce i mogući interes udjeličara društva s pravom prvokupa, osigurala stjecanje navedenih poslovnih udjela. Nakon što joj je šestookrivljenik predao tražen iznos od 100.000,00 eura prvookrivljenica je, izmjenom dogovorenih uvjeta ugovora, osigurala  zaključenje ugovora o prodaji i prijenosu poslovnih udjela društvu šestookrivljenika.", stoji u priopćenju.

"U namjeri prikazivanja da je novac koji je kao mito primila od šestookrivljenika stečen na zakonit način, prvookrivljenica je tijekom 2012. godine sa svojim nećakom, sedmookrivljenikom, koji je znao da je novac stečen kaznenim djelom, dogovorila da će na njegovo ime kupiti i urediti te formalno upisati nekretninu u Zadru koje će stvarna vlasnica biti prvookrivljenica. Sukladno dogovoru prvookrivljenica je od primljenog iznosa od 100.000,00 eura za 680.074,65 kuna kupila stan u Zadru površine 85,40  metara kvadratnih s kućnim vrtom i dva parkirna mjesta, formalni vlasnik kojega je sedmookrivljenik, a preostalim iznosom je platila unutarnje uređenje stana.", priopćio je Uskok.

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanje privremene mjere zabrane otuđenja i raspolaganja navedenom nekretninom radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.

Lovrić Merzel odbacuje nove Uskokove optužbe

SDP-ova županica Marina Lovrić Merzel, koja je u istražnom zatvoru zbog korupcije, danas je putem svog odvjetnika odbacila Uskokove tvrdnje, iz posljednjeg proširenja istrage, da je primila mito od poduzetnika Željka Žugića i novac "oprala" kupnjom stana u Zadru upisanog na njena nećaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da je Uskok izdao priopćenje o proširenju istrage prije nego što je obavijestio drugu stranu moramo reći da županica sve navedeno smatra neistinama i konstrukcijama. Žestoko opovrgava cijelu točku koja joj se stavlja na teret, a to će ponoviti i u svojoj obrani", kazao je Hini odvjetnik Berislav Živković. Dodao je i da Uskok za svoje tvrdnje nema nikakve dokaze te da će se to također pokazati tijekom postupka.

Uskok je danas, ne navodeći imena, objavio da je proširio istragu za korupciju protiv sisačko-moslavačke županice koju nakon novih saznanja u istrazi i policijske kazne prijave sada sumnjiči i da je od poduzetnika Žužića primila 100 tisuća eura mita koje je pokušala prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njena nećaka Dalibora Rožankovića.

Marini Lovrić Merzel, koja je u Remetincu od travnja, zagrebački Županijski sud početkom srpnja produljio je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Istraga protiv nje otvorena je zbog sumnje da je županiju oštetila za više od 10,5 milijuna kuna, a u međuvremenu je nekoliko puta proširivana.

"Šokiralo je" proširenje istrage

"Moja stranka je šokirana onime što joj se stavlja na teret te sve odlučno opovrgava" kaže Berislav Živković, odvjetnik sisačko-moslavačke županice Lovrić Merzel.

"Na poziv klijentice sam otišao do nje, s obzirom da je ona dobila to rješenje. Jasno, da je šokirana time što joj se stavlja na teret i odlučno opovrgava i poriče sve što je navedeno u priopćenju USKOK-a na njihovim stranicama"

Živković dodaje kako obrana ide u smjeru rušenja ovakvih tvrdnji. "Jasno, ona će na Uskoku biti pozvana da da obranu, a ona će biti upravo ovakva kao što sam naveo. S obzirom da su oni javno putem svojih stranica izvijestili javnost, pa evo i mi izvještavamo javnost kako će ona reagirati, a dalje ćemo postupak nastaviti kao i do sada".

Nećak radi kao vozač Hitne pomoći, a iskeširao za stan u elitnom dijelu naselja

Posjetimo, još početkom godine lokalni portal ZDnews objavio je kako je nećak Marine Lovrić Merzel, inače vozač Hitne pomoći, u kolovozu 2012. godine kupio četvero sobni stan u najelitnijem dijelu Dikla u Zadru te da ga je platio gotovinom.

"Gospođu Lovrić Merzel vidjeli smo više puta u Diklu. Bila je i ispred stana i u stanu. Nije se skrivala od nikoga i ostavila je dojam vesele i pristupačne osobe. Tu je i ljetovala, a koliko se sjećam, dolazila je i nedavno u stan zajedno sa svojim suprugom i još nekim meni nepoznatim ljudima. Ako se dobro sjećam tu su bili sa džipom i još jednim vozilom. Moram vam priznati da nitko ni u jednom trenutku nije pomislio da se ne radi o stanu gospođe Lovrić, kao što navodite", navela je za ZDNews osoba koja je sisačko-moslavačku županicu često viđala u nećakovom stanu.

> Index otkriva kako je Merzeličin nećak dobio posao prijevoza školaraca u Sisačko-moslavačkoj županiji

> Znate li tko je bio SDP-ov revizor za Merzelicu? Šegon!

> Zašto je Lovrić Merzel nedodirljiva i zašto Milanović šuti: Štite je predsjednik i dva ministra s kojima se privatno druži!

> Evo što sve ima Marina Lovrić Merzel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara