Uskok istražuje je li Ina skuplje kupovala naftu; Ina: Kupovali smo naftu u skladu s tržišnom cijenom

Foto: Hina

USKOK je od INA-e zatražio dokumentaciju o spornoj nabavi nafte iznad tržišne cijene, potvrdila je Media servisu šefica korporativnih komunikacija INA-e Martina Burazer.

USKOK provodi istragu nad poslovanjem tvrtke od 2009. do 2013. godine, što je razdoblje otkako kompanijom upravlja MOL. Sporna je nabava nafte, postoje sumnje da je navodno kupovana po cijeni većoj od tržišne što bi moglo biti povezano s korupcijom. Iz INA-e su zatražili dokumentaciju, poručila je šefica korporativnih komunikacija Marina Burazer.

"Evo dobili smo zahtjev za dostavom podataka, ali ono što mogu istaknuti što se tiče nabave nafte u INA-i jest da je u nekoliko navrata tijekom posljednjih godina obavljena revizija od strane različitih vanjskih i internih revizora čiji su rezultati bili prezentirani i tijelima kompanije. Rezultati su pokazali kako je kompanija kupovala sirovu naftu u skladu s najboljom tržišnom praksom plaćajući i tržišnu cijenu. U tom smislu vjerujemo da je sve u redu", rekla je Burazer.

Štern: Koliko je duboko išla revizija?

Pitanje je koliko je duboko ta revizija išla, kaže Davor Štern koji je bio predsjednik Nadzornog odbora INA-e u razdoblju od 2011.-2012. godine.

"Mi smo kao Nadzorni odbor tražili da dobijemo uvid u način i cijenu nabave nafte i to nam nije bilo omogućeno, mi smo ubrzo nakon toga smijenjeni i došao je novi Nadzorni odbor", rekao je Štern.

Vrdoljak: Nećemo dopustiti propast Ine

Upravo je način upravljanja INA-om glavna tema pregovora hrvatske Vlade i MOL-a. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je nakon informacije o istrazi USKOK-a poručio: "Nećemo dopustiti da INA propada".

"INA je vertikalno integrirana hrvatska kompanija u koju se investira, regionalni energetski igrač koji daje doprinos svojim investicijama hrvatskom gospodarstvu, sve ostalo je pitanje drugih istražnih organa, neka institucije rade svoj posao, ja na INA-u gledam kao veliki potencijal, nećemo dati da propada", izjavio je Vrdoljak.

Linić opet ostavlja drugima da komentiraju

Istragu je komentirao i ministar financija Slavko Linić.

"Ostavimo to da tijela progona odrade, ono što je uvijek pitanje jest zašto nismo sredstva ulagali u razvoj INA-e, a to su plinska naftna polja i dvije rafinerije. Prema tome, svatko će odraditi svoj dio posla", rekao je Linić.

Milanović ne zna ništa o tome

"Ne znam ništa o tome, ako postoji sumnja na kazneno djelo, ako je policija po nalogu USKOK-a reagirala, treba ih pustiti da rade svoj posao", rekao je premijer Zoran Milanović.

Josipović se nada da je sve bilo po zakonu

Da je bilo sve po zakonu nada se predsjednik Ivo Josipović.

"Imamo zakonito poslovanje, nadam se da će se pokazati da je i u INA-i poslovanje zakonito, ako ne, imamo Zakon i on će se primijeniti", rekao je predsjednik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara