Uskok od Linića žurno zatražio odgovore, Linić tvrdi: Nema kriminala, za sve je kriva šefica Porezne

Foto: Daniel Kasap/Pixsell

USKOK je žurno zatražio dokumentaciju vezanu za predstečajnu nagodbu Spačve! "Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta od Ministarstva financija Republike Hrvatske zatražio je žurno dostavljanje cjelokupne relevantne dokumentacije koja se odnosi na kupovinu zemljišta tvrtke Spačva kako bi odlučio o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju.", objavljeno je na stranicama Uskoka.

Samo sat vremena kasnije, Linić je na stranicama Ministarstva financija objavio dokument na osam stranica u kojemu objašnjava kronologiju duga i predstečajne nagodbe Spačve. Ministarstvo financija tvrdi da nije bilo nezakonitosti oko Spačve te da je nezakonito postupala donedavna ravnateljica Porezne Nada Čavlović Smiljanec.

Posebno poglavlje u dokumentu dobila je sada već bivša ravnateljica Porezne uprave. Linić tvrdi kako je Nada Čavlović Smiljanec suprotno zakonom propisanom postupku naredila još jednu procjenu koja je napravljena temeljem njenog usmenog zahtjeva pročelnici Područnog Ureda Vukovar Lidiji Grgić. Grgić je od nadležne Ispostave Vinkovci odnosno od voditeljice Martine Levaković Banović i Josipa Brglesa, voditelja Odjela za utvrđivanje zatražila procjenu nekretnine. Brgles je nekretninu procijenio na puno manje nego što je ista dotad bila procijenjena - na samo 15 eura po metru kvadratnom.

"Iz svega naprijed navedenog proizlazi da procjena koja je na temelju naloga ravnateljice provedena u ožujku 2014. godine:

1. nije provedena na temelju zakonskih propisa koji Poreznu upravu ovlašćuju za provođenje procjene tržišne vrijednosti nekretnina,

2. nije sačinjena korištenjem podataka koji su već bili na raspolaganju Područnom uredu Porezne uprave Vukovar (procjena iz rujna 2011. koju je na zahtjev Područnog ureda Porezne uprave Vukovar sačinila gđa Vlasta Ivšić , dipl.ing.arh., stalni sudski vještak iz područja građevine i arhitekture, a kojom je navedena čestica procijenjena na 33.588.220,05 kn)

3. niti je ista sačinjena korištenjem drugih procjena koje su proveli ovlašteni sudski vještaci u prethodnim godinama od 2010. nadalje, a s kojima je morao biti upoznat Podru č nog ureda Porezne uprave Vukovar. Zaključno, procjena Porezne uprave iz ožujka 2014. napravljena je mimo pravila struke, jer se Područniured Porezne uprave Vukovar nije držao usporednih cijena i tabličnih pokazatelja, te je zanemario odluku Vlade iz 20 10. i procjenu koju je isti Područni ured naručio 2011. Godine, stoji u dokumentu objavljenom na stranicama Ministarstva.

Cijeli dokument možete pogledati ovdje.

Linić kupio deponij drvnog otpada za više od 33 milijuna kuna!?

Predstečajna nagodba tvrtke Spačva, nova je afera kontroverznog ministra financija Slavka Linića. Sudeći prema dokumentaciji koja je objavljena na službenim stranicama Fina, državni proračun oštećen je za 27 milijuna kuna. Naime, Ministarstvo financija kupilo je zemljište te posrnule tvrtke za više od 33 milijuna kuna, a to isto zemljište Porezna uprava u Vinkovcima procijenila je na svega 6 milijuna kuna.

Naime, u planu spašavanje tvrtke koja je Ministarstvu financija bila dužna čak 28,8 milijuna kuna dok je ukupni dug prema državnim tvrtkama bio veći od 100 milijuna kuna, bila je ključna stavka prodaje dijela oranice od 52 tisuće četvornih metara i to Linićevom ministarstvu. Prema čelništvu tvrtke Spačva koju vodi kontroverzni poduzetnik Dario Puljiz, zemljište je procijenjeno za više od 33 milijuna kuna, a metar kvadratni procijenjen je na 634 kune po četvornom metru.

S razlikom od 6 milijuna kuna trebala su biti podmirena dugovanje prema povezanim tvrtkama Čvor i Česma.

Linić je odlučio kupiti to zemljište po toj cijeni, a prema uvjetima iz predstečajne nagodbe, Spačva je s "Linićevim" milijunima od oranica prebila dug s Ministarstvom financija, a s iznosom od 4 i pol milijuna prebijen je dug s tvrtkom kćeri Česmom. Ostatak koji je iznosio više od osam milijuna kuna iskorišten je za podmirenje ostalih dugova.

 No, prema naknadnoj procijeni Porezne uprave ispostave u Vinkovcima, koja je napravljena početkom ove godine, sporna oranica vrijedi svega 6 milijuna kuna, odnosno 15 eura po četvornom metru. Prema toj procijeni ispada da je Linić preplatio zemljište gotovo 27 milijuna kuna. Poreznici su otkrili kako zemljište nije ni obradivo jer je godinama služilo kao deponij drvnog otpada.

Šegon i Kralj, Linićevi pouzdanici

Savjetodavno vijeće Ministarstva financija, na čijem je čelu danas Linićev pouzdanik Tihomir Kralj, nije se mirilo tom odlukom te su naručili novu procjenu zemljišta od nezavisnog vještaka. U želji zataškavanja afere koja bi Linića mogla napokon stajati ministarske fotelje, naručili su novo vještačenje koje je napravljeno u ožujku ove godine. Po toj trećoj procijeni vještaka zemljište vrijedi malo više od 27 milijuna kuna, što je opet manje od prvotne procijene i Linićeve cijene i to za šest milijuna kuna.

Pregovore sa Spačvom u ime Ministarstva financija još od 2012. godine vodio je bivši Linićev pomoćnik Branko Šegon, što je vidljivo iz dokumentacije Fine. Nakon Šegona odnosno njegove smjene, postupak je vodio Kralj, no za ministra Linića, baš kao i u slučaju Vino Ilok, inkriminirajući su u osobni potpisi u slučaju prihvaćanje ponude za kupnju (pre)cijenjenog zemljišta.Naglasimo kako je nakon okončane predstečajne nagodbe, Quaestus fond Borislava Škegre postao većinski vlasnik Spačve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalem dobro prošao

U toj predstečajnoj nagodbi izigrani su radnici tvrtke kćeri bjelovarske Česme. Naime, vinkovačka Spačva vješto ih je izbjegla u predstečajnoj nagodbi jer ih je direktor Dario Puljiz s temeljnim kapitalom od dvadeset tisuća kuna davno prebacio u tvrtku Česma SP koja osim radnika ništa drugo nije ni imala već je Spačvi plaćala najam bjelovarskih pogona i strojeva. U procesu predstečajne nagodbe nekretnine i pokretnine Česme SP pripale su Hrvatskim šumama koje odbile jedinu ponudu za zakup i nastavak proizvodnje. Nakon prosvjeda radnika njih stotinu završilo je na Zavodu za zapošljavanje.

Prije mjesec dana objavljeno je kako tvrtku Česma, "očišćenu" od radnika preuzima Linićev najbolji prijatelj Jozo Kalem i to po povoljnim uvjetima.

Ostojić: Ne znam ništa o istrazi protiv Linića

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić danas je u Splitu izjavio kako ne zna ništa o istrazi protiv ministra financija Slavka Linića, vezano uz medijske napise da je Ministarstvo financija višestruko preplatilo zemljište tvrtke Spačva.

"Ministar unutarnjih poslova ne rukovodi kriminalističkim istraživanjima, prema tome to pitanje nije za mene", izjavio je Ostojić novinarima nakon sastanka predstavnika Vlade sa saborskih zastupnicima i županijskim dužnosnicima o poteškoćama i razvoju Splitsko-dalmatinske županije.

Na novinarsku opasku nije li tu riječ o političkom segmentu odgovornosti, kazao je: "U političkom smislu valjda prije toga predstoji nešto drugo, a to je da se potvrde elementi sumnje".

Ostojić je rekao da se nakon najnovijih medijskih napisa, po kojima je Linić za oranicu vrijednu 6 milijuna kuna dao 33 milijuna unatoč upozorenjima Porezne uprave, nije s njim čuo "jer za to nema potrebe".

"Mi se čujemo redovno radi poslova, radi svega ostaloga", istaknuo je Ostojić, a na upit jesu li nove optužbe na Linićev račun znak da se Vlada preko medija obračunava sa svojim članovima, odgovorio je novinarima kako svoje komentare mogu zadržati za sebe. "Ne tražite da vam ja o tomu nešto komentiram", poručio je.

Novinare je zanimalo i nije li čudno da ovakve afere, poput ove s ministrom Linićem, stalno izlaze u medijima, na što je Ostojić rekao: "Moram vam reći, vi pišete svašta ponekad, i istinu što se toga tiče, prema tome što je to nešto novo". Ustvrdio je kako Vlada funkcionira.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara