Uskok optužio Antu Jelavića da je na teret proračuna RH riješio stan za haškog osuđenika Ivicu Rajića

Uskok optužio Antu Jelavića da je na teret proračuna RH riješio stan za haškog osuđenika Ivicu Rajića

Foto: HRT

USKOK je pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv Ante Jelavića, nekadašnje perjanice bosansko-hercegovačkog HDZ-a, i to zbog zloporabe položaja i ovlasti, ratnog profiterstva i štete u državnom proračunu RH od 740 tisuća kuna u korist Ivice Rajića, zapovjednika HVO-a, u Haagu osuđenog na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina i pokolja Muslimana u Stupnom Dolu.

Jelavića terete da je kao pomoćnik ministra obrane Herceg-Bosne omogućio Rajiću da na teret poreznih obveznika Republike Hrvatske dođe u posjed stana od 90 četvornih metara u Šimićevoj ulici na splitskim Blatinama, u blizini kojeg je i uhićen 2003. godine.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za zbrinjavanje Ivice Rajića 740 tisuća kuna

USKOK je Jelavića optužio da je kao pomoćnik ministra obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne, ovlašten za odlučivanje o sredstvima doznačenim tom ministarstvu, u ožujku 1996. godine u Grudama u vrijeme procesa mirne reintegracije u RH, u namjeri da zapovjedniku HVO-a omogući da se značajno okoristi na teret proračuna Ministarstva obrane, koji je za vrijeme rata na području Hrvatske i BiH, kao i poslije rata zbog neposredne opasnosti neovisnosti i teritorijalnom suverenitetu, pretežno financiran izravno sredstvima Ministarstva obrane RH, bez pravnog temelja donio pisanu odluku da se za kupnju stana zapovjedniku HVO-a jednom društvu iz Opuzena isplati 740 tisuća kuna. Tako je pripadniku HVO-a na teret proračuna Ministarstva obrane, kupljen stan u Splitu od 90 četvornih metara, naveo je USKOK u svom priopćenju.

Rajić je pušten na slobodu u rujnu 2011. godine nakon što je izdržao dvije trećine kazne. Uskok je istragu o stanu pokrenuo prošle godine kada je splitski sud donio privremenu mjeru kojom je sporni stan blokiran.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara