Uskok podignuo optužnicu protiv Ostoića, Rubale i još 67 osoba u slučaju lažnih invalidskih mirovina

Uskok podignuo optužnicu protiv Ostoića, Rubale i još 67 osoba u slučaju lažnih invalidskih mirovina

Ilustracija: Ranko Šuvar/Cropix

NAKON provedene istrage Uskok je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 69 osoba koje se tereti za primanje i davanje mita za sređivanje lažnih invalidskih mirovina.

Prvookrivljeni u slučaju je, podsjetimo, 66-godišnji liječnik i ovlašteni sudski vještak varaždinske područne službe HZMO-a Ivan Ostoić, dok je drugookrivljeni poznati 64-godišnji radijski i televizijski voditelj doktor Drago Rubala, bivši načelnik Odjela medicinskog vještačenja HZZO-a.

Ostoića, Rubalu i još 67 osoba Uskok tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanje i davanje mita, zloporabu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje te pomaganje u primanju mita i protuzakonitom posredovanju.

Invalidska mirovina po cijeni od 1.750 do 7.500 eura


Optužnicom se Ostoiću i Rubali stavlja na teret da su od kolovoza 2010. do listopada 2011. godine u Varaždinu i Zagrebu, okupili i u zajedničko djelovanje povezali još šest osoba s ciljem da zainteresiranim osobama osiguraju stjecanje prava na invalidske mirovine bez obzira da li ostvaruju uvjete za te mirovine, uz plaćanje novčane naknade u iznosima od 1.750 do 7.500 eura.

Kako se navodi u Uskokovoj optužnici, sukladno planu grupe, trećeokrivljenik, 46-godišnji Zoran Primorac, pronalazio zainteresirane osobe za stjecanje invalidske mirovine, od njih primao novac, ugovarao im sastanke s Ostoićem i prikupljao potrebnu medicinsku dokumentaciju.

Četvrtookrivljenik, 35-godišnji Roman Slunjski, također je pronalazio zainteresirane osobe koje je upućivao Primorcu. Petookrivljena u slučaju je 67-godišnja Ostoićeva supruga, liječnica Dubravka Margeta-Ostoić, koja je isto tako pronalazila zainteresirane osobe te ih upućivala svom suprugu na liječničke preglede radi pribavljanja nužne medicinske dokumentacije za pokretanje postupka za dobivanje invalidske mirovine i primala od njih novac kojeg je predavala suprugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u Stručnom povjerenstvu za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a imali "svoje ljude"

Nakon toga su, sukladno prethodnom dogovoru, Ostoić i Rubala razmatrali prikupljenu medicinsku dokumentaciju, davali upute zainteresiranim osobama o daljnjim medicinskim pregledima i pribavljanju medicinske dokumentacije na temelju koje će se ishoditi invalidska mirovina.

Potom su zainteresirane osobe pribavljenu dokumentaciju dostavljale Ostoiću koji im je davao pozitivne nalaze i mišljenje o postojanju invalidnosti, općoj i trajnoj ili profesionalnoj nesposobnosti za rad, a zatim je Rubala, koristeći se poznanstvom sa šestookrivljenom, 58-godišnjom Dragicom Čvorig, glavnom administratoricom Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a, osiguravao da predmete koje su on i Ostoić pripremili dobije u ruke Vijeće sastavljeno od "njihovih" članica povjerenstva.

Naime, Čvorig je zaprimala predmete i obavještavala o njima osmookrivljenu u slučaju, 66-godišnju Vinku Luetić Herman, predsjednicu Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a, a Herman je potom sporne predmete dodjeljivala u rad Vijeću kojemu je ona bila predsjednica, a sedmookrivljena 59-godišnja Nevia Buković članica. One su potom za novčanu naknadu potvrđivale pozitivna mišljenja Ostoića i drugih vještaka područnih službi HZMO-a.

Novac dobiven od ostalih okrivljenika, sukladno prethodnom dogovoru, međusobno je dijelilo prvih osmero optuženih u slučaju.

Uskok zatražio uzimanje imovine

Uskok je u optužnici, sukladno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara