Uskoro bez recepta do "pilule za dan poslije"

Uskoro bez recepta do "pilule za dan poslije"

Foto: Shutterstock

HITNI kontraceptiv ellaOne, odnosno "pilula za jutro poslije” ubuduće će se, prema odluci Europske komisije, u svim zemljama EU moći dobiti bez recepta, priopćila je Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Pilula se uzima najkasnije 72 sata nakon rizičnog spolnog odnosa u slučaju sumnje na mogućnost neželjene trudnoće.

O datumu kada će se na taj način lijek početi izdavati u Hrvatskoj javnost će izvijestiti Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Odluka je stupila na snagu 9. siječnja, pravno je obvezujuća za zemlje članice Europske unije, uključujući i Hrvatsku, a donesena je temeljem preporuke Europske agencije za lijekove (EMA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prije početka izdavanja pilule bez liječničkog recepta u hrvatskim ljekarnama proizvođač će proizvesti lijek s novoodobrenim označavanjem i uputom o lijeku prilagođenom novom, bezreceptnom statusu izdavanja lijeka. Također će biti pripremljeni edukativno-informativni materijali te obavljena edukacija zdravstvenih radnika o hitnoj kontracepciji radi pružanja stručnih informacija budućim korisnicama lijeka", obavijestili su iz HALMED-a.

Naglašavaju i kako je ovo hitna kontracepcija metoda koja se koristi samo povremeno, te nikako ne smije biti zamjena za metodu redovne kontracepcije.

Tvrtka Laboratoire HRA Pharma, nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet u EU, obvezala se izmjenu implementirati unutar šest mjeseci od dana donošenja odluke u svim zemljama članicama EU, izuzev onih čija nacionalna zakonodavstva strogo propisuju izdavanje kontraceptiva isključivo uz liječnički recept.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara