Uskoro i u Hrvatskoj: Pogledajte kako izgledaju nove jedinstvene vozačke dozvole u Europskoj uniji

Screenshot: YouTube

SVE zemlje Europske unije u ponedjeljak, 19. siječnja, počinju s izdavanjem novih, unificiranih vozačkih dozvola, koje će vrijediti i u Hrvatskoj nakon ulaska u EU 1. srpnja. Nove vozačke dozvole izgledom podsjećaju na osobne iskaznice kakve koristimo u Hrvatskoj ili pak na kreditne kartice.

Iako zasad u zemljama Europske unije postoji  stotinjak različitih vrsta vozačkih dozvola, sve će se one nakon  ponedjeljka postupno zamijeniti novima, ovisno o tome kada im ističe rok valjanosti. Ipak, valja napomenuti da će i one vozačke dozvole koje su izdane na neograničeno vrijeme, morati biti zamijenjene novima do 2033. godine.

Nova vozačka dozvola izrađena je od plastike, ima čip na kojem su pohranjeni podaci, na prednjoj strani napisano je ime, prezime, grad, država, datum rođenja, datum izdavanja i datum isteka, a sadrži i fotografiju te potpis. Na poleđini vozačke dozvole nalazi se tablica s kategorijama motornih vozila i datumom polaganja ispita po svakoj položenoj kategoriji.  Zemlje članice imaju mogućnost izdavati dozvole s rokom valjanosti od 10 ili 15 godina. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara