Uskrsno zatišje u Ukrajini: Rusi nastavljaju gomilati vojsku uz granicu

Foto: Hina

VEĆINA stanovnika u regiji Donjeck na istoku Ukrajine protivi se pripojenju Rusiji, ali smatra nezakonitima prozapadne vlasti u Kijevu, prema ispitivanju javnog mnijenja objavljenom u subotu. Više od pedeset posto ispitanika (52,2 posto) u Donjecku odbacuje ideju o pripojenju tog teritorija Rusiji, nasuprot 27,5 posto njih koji su za pripojenje, dok se 17,3 posto ne može odlučiti.

Na cijelom rusofonom jugoistoku Ukrajine, 69,7 posto protivi se pripojenju, 15,4 posto ih je za, a 12,5 posto nema mišljenje o tome, po anketi među 3232 osobe u osam regija koju je proveo Međunarodni institut za sociologiju iz Kijeva, a objavio dnevnik Djerkalo Tyjnia.

Ipak, gotovo tri četvrtine ispitanih smatra da su prijelazni predsjednik Ukrajine Oleksandr Turčinov i premijer Arsenij Jacenjuk izabrani nelegalno.

U području Donjecka gdje su koncentrirane separatističke snage, 41,4 posto se izjašnjava u korist decentralizacije, 38,4 posto za "federalnu" Ukrajinu, kao što predlaže Moskva, a 10,6 posto ih je za status quo. Nešto više od 70 posto ih želi pripojenje zoni slobodne razmjene koju predvodi Rusija, nasuprot 9,4 posto njih koji su za ulazak u EU.

Ruske snage na granici s Ukrajinom zbog predostrožnosti, a ne zbog rutinske vježbe

Dodatne ruske vojne snage koje se nalaze na granici s Ukrajinom razmještene su ondje kao odgovor na nestabilnu situaciju u Ukrajini, rekao je u subotu kremaljski glasnogovornik, što je drukčije od ranijeg objašnjenja prema kojemu su se ondje nalazile zbog rutinskih vježbi.

"Na ukrajinskoj granici naše su vojne snage. Neke su ondje stacionirane stalno, a ostalo su stigle kao pojačanje, s obzirom na aktualno stanje u Ukrajini", rekao je glasnogovornik ruskoga predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov za televizijsku postaju Rusija 1.

"Ukrajina je zemlja u kojoj se upravo dogodio vojni udar, dakle prirodno je da bilo koja zemlja zauzme posebne mjere predostrožnosti zbog sigurnosti", kazao je te dodao da Rusija smije razmještati svoje vojne snage na vlastitome teritoriju bez ikakavih restrikcija.

Opovrgao je informacije prema kojima se ruska vojska miješa u događaje na ukrajinskom teritoriju. Takvi su navodi "u potpunosti pogrešni".

Kerry poziva Rusiju na hitnu primjenu sporazuma iz Ženeve, pohvalio Ukrajinu

Američki državni tajnik John Kerry, čija je zemlja vrlo podozriva glede namjera Moskve, pozvao je u petak tijekom razgovora s ruskim kolegom na "potpuno i hitno" poštivanje sporazuma iz Ženeve o Ukrajini.

U telefonskom razgovoru sa Sergejem Lavrovom, šef američke diplomacije "zatražio je potpuno i hitno poštivanje sporazuma iz Ženeve od 17. travnja", rekao je visoki dužnosnik State Departmenta.

"Jasno je kazao da će sljedeći dani predstavljati ključno razdoblje za provedbu mjera iz sporazuma, posebice razoružanje oružanih skupina i povratak ilegalno okupiranih zgrada legitimnim vlasnicima", nastavio je taj dužnosnik.

"Promatračka misija OESS-a ima ključnu ulogu, uz podršku SAD-a, EU-a i Rusije", zaključio je on.

Tijekom drugog telefonskog razgovora John Kerry je čestitao ukrajinskom premijeru Arseniju Jacenjuku na "važnim mjerama koje je Ukrajina već provela tijekom zadnja 24 sata u primjeni sporazuma, među kojima obvezu o više transparentnosti i otvaranja te usvajanje zakona o amnestiji koji će stupiti na snagu" u subotu, dodao je američki dužnosnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara