Usred turističke sezone tečaj dosegnuo 7,66 kuna za euro! HNB: Nema razloga za zabrinutost

Foto:Hina

IAKO smo usred turističke sezone, tečaj eura i dalje raste, što je prilično neuobičajena situacija, ali i pokazatelj slabe turističke sezone.

Trgovanje na domaćem deviznom tržištu u ponedjeljak otvoreno je na razini od 7,64 kuna za euro.

Tijekom dana, uslijed pojačane potražnje za devizama od strane domaćih banaka tečaj je porastao do razine od 7,66 dosegnuvši tako svoj dnevni maksimum, no do kraja dana se, nakon uzimanja profita, korigirao gotovo na razine s početka trgovanja, navode iz RBA.

>Tečaj eura, zbog povećanja rezervacija banaka, probio 7,60 kuna

Pojedini analitičarisu početkom srpnja ovakvo kretanje tečaja tumačili velikom potražnjom strane valute iz bankarskog sektora, zbog povećanja rezervacija koje je propisala EU, no očekivali su stabilizaciju, koja se očito nije dogodila.

Izvor: RBA

HNB: Tečaj je u uobičajenim okvirima, naša politika je stabilnost

Iz Hrvatske narodne banke navode da je kretanje tečaja u uobičajenim okvirima.

"U dosadašnjem dijelu ljetnih mjeseci zabilježeno je blago slabljenje tečaja kune prema euru (za manje od 1%). Pritom je tečaj bio stabilniji nego prethodne godine uz manja odstupanja od prosjeka tijekom lipnja i srpnja u odnosu na 2013. Međutim, u razdoblju od početka travnja do kraja srpnja tečaj kune prema euru blago je aprecirao. Sumarno, opisana kretanja tečaja u okviru su uobičajenih kolebanja.", navode iz HNB-a za Index.

S obzirom na iskustvo sa kretanjem tečaja švicarskog franka, koji je mnoge dužnike sa kreditima vezanim uz tu valutu doveo u probleme, iz HNB-a navode da su spremni održavati tečaj stabilnim, jer je euro daleko najznačajnija valuta za hrvatsko gospodarstvo.

"Imajući u vidu činjenicu da je euro daleko najznačajnija valuta za hrvatsko gospodarstvo i temeljna valuta za tečajnu i monetarnu politiku koju provodi HNB te da se održavanjem stabilnosti tečaja kune prema euru osigurava stabilnost financijskog sustava, HNB će i dalje instrumentima monetarne politike održavati takvu stabilnost tečaja kune prema euru.“ stoji u odgovoru HNB-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara