Ustaški grb na zgradi škole u Bilicama, načelnik tvrdi: "To je umjetnička sloboda"

Ustaški grb na zgradi škole u Bilicama, načelnik tvrdi: "To je umjetnička sloboda"

Foto: Sibenik.in

NA PROČELJU Osnovne škole Bilice u istoimenoj općini kraj Šibenika nalazi se mural na kojem je grb ustaške NDH, javlja portal Sibenik.in.

Na pročelju škole nacrtan je mural koji se sastoji od hrvatske trobojnice, prikaza vukovarskog vodotornja i šahovnice s prvim bijelim poljem i vitičastim završetkom. Radi se o ustaškom grbu koji se u razdoblju od 1941. do 1945. godine koristio kao službeni simbol zločinačke NDH.

Ustaški grb načelnik pravda "umjetničkom slobodom"

Natko Duvnjak, ravnatelj Osnovne škole Juraj Dalmatinac, u čijem je sastavu područna škola u Bilicama, potvrdio je da je od biličkog načelnika Josipa Ćalete zatražio da se postojeći grb zamijeni s regularnim hrvatskim grbom.

"Zgrada škole je općinska pa sam zamolio načelnika Ćaletu da ukloni sporni grb. Po meni, mora se poštovati službeno hrvatsko znakovlje, a Ćaleta mi je rekao da će grb skinuti. Činjenica je da je bilička škola pod OŠ Jurja Dalmatinca, ali zgrada je općinska", rekao je Duvnjak za Sibenik.in, dodavši kako ne zna tko je nacrtao grafit sa spornim grbom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Ćaleta svjestan je da se radi o ustaškom grbu, ali svejedno mu se ne žuri pretjerano da ga ukloni.

"Imamo nešto što se zove umjetnička sloboda. Činjenica je da grb koji je na našoj školi pripada crnoj epizodi hrvatske povijesti. Ali, i crkva sv. Marka u Zagrebu ima prvo bijelo polje pa ga nitko ne želi skinuti. Ja želim da mi netko napismeno kaže da grb treba skinuti i ja ću odmah naložiti da ga se skine", rekao je Ćaleta.

"Nemam pravo dirati grafit bez službenog papira"

Objasnio je i da je mural nacrtala skupina mlađih mještana, koji su za to imali dozvolu od Općine Bilice. Pitali su ga, kaže, mogu li nacrtati mural za Vukovar na zgradi škole, s čim se načelnik složio.

"Općina Bilice nije investitor. Mi jesmo dozvolili da se izgradi mural, ali neka institucije rade svoj posao i riješe ovaj problem. Neka nam zapovjede, kao što je bio slučaj u Splitu, da se skine 'Za dom spremni' sa spomenika HOS-a. Ja samo tražim papir pa ću odmah pozvati umjetnike da preprave grafit ili ću naći neke druge jer ako je netko nešto nacrtao nemam pravo dirati grafit bez službenog papira", kaže Ćaleta.

Zanimljiva je i činjenica da se ustaški grb nalazi odmah pokraj jugoslavenskog spomenika biličkim ženama i omladinkama koje su dale život u Narodnooslobodilačkoj borbi (NOB).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara