Ustavni sud ponovno ocjenjuje ustavnost retroaktivnog oporezivanja dividendi i udjela u dobiti

Ustavni sud ponovno ocjenjuje ustavnost retroaktivnog oporezivanja dividendi i udjela u dobiti

Ilustracija: scx.hu 

USTAVNI sud Republike Hrvatske je na prijedlog HUP-a pokrenuo postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak. Sukladno tome Ustavni je sud ukinuo sporne članke  6. i 8. ovoga Zakona koji se odnose na   oporezivanje dividende i udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu, priopćeno je danas iz HUP-a.

Ustavni sud je u rujnu prošle godine već donio odluku o ukidanju članka 16. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak iz ožujka 2012. kojim je ponovno uvedeno oporezivanje udjela u dobiti i dividendi.

Takvu je odluku Ustavni sud obrazložio činjenicom da se njime dovodilo u neravnopravan položaj obveznike poreza na dohodak kojima dividenda ili udio u dobiti na temelju udjela u kapitalu nisu isplaćeni do 1. ožujka 2012. u odnosu prema onima kojima su isplaćeni iako su ostvareni po istoj pravnoj osnovi u razdoblju između 1. siječnja 2005. i 1. ožujka 2012. u kojem nije bilo obveze plaćanja poreza na dividende i udjele u dobiti.
 
Nakon ove odluke Ustavnog suda zakonodavac je novim izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak na utvrđenu neustavnost reagirao tako da je poreznu obvezu vezao uz trenutak donošenja odluke o isplati dividende i udjela u dobiti.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Smatrajući da se time samo produbljuje već utvrđena neustavnost, HUP je zatražio ocjenu suglasnosti s Ustavom i posljednjeg Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak. HUP-ovo je mišljenje da je u svakoj varijanti retroaktivno oporezivanje nedopustivo i u suprotnosti s Ustavom.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara