Ustavni sud privremeno obustavio primjenu Zakona o dubrovačkim zidinama

Ilustracija: Shutterstock

USTAVNI SUD jučer je donio privremenu mjeru obustave primjene nedavno donesenih izmjena Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, radi sprječavanja posljedica koje bi mogle nastati primjenom odredbi u praksi. Time se Društvu prijatelja dubrovačke starine omogućuje da nastavlja upravljati dubrovačkim zidinama prema ugovoru s Gradom Dubrovnikom, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o suglasnosti ovog Zakona s Ustavom.

Tajnik Društva Niko Kapetanić je poručio kako su njihova očekivanja od pravne države ovom trenutku ispunjena. "Čekamo nastavak procesa i dokazivanja protuustavnosti donesenih izmjena Zakona. Mi ćemo i dalje upravljati zidinama na najbolji način, kao što ponosno i više od 50 godina brinemo i radimo na zaštiti, obnovi i rekonstrukciji dubrovačkih zidina“.

Izmjenama Zakon pravo upravljanja i gospodarenja dubrovačkim gradskim zidinama, a time i prihodi od prodaje ulaznica, s društva bili bi preneseni na Grad Dubrovnik

Prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o izmjenama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika predan je Ustavnom sudu krajem veljače.

Društvo je predložilo Ustavnom sudu da razmotriti jesu li pojedini članci, kao i Zakon u cjelini, u nesuglasju s Ustavom. Po mišljenju Društva ovakav zakon predstavlja presedan za pravni sustav Republike Hrvatske, jer ugrožava trodiobu vlasti te se njime omogućuje izravno uplitanje izvršne i zakonodavne vlasti u rad sudstva i uvodi se pravna nesigurnost. Prijedlogom se traži da Ustavni sud utvrdi krši li osporeni Zakon, osim trodiobe vlasti i ustavna načela razmjernosti, nepovredivosti prava vlasništva, prava na žalbu i pravično suđenje te načelo zabrane retroaktivnosti zakona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara