Ustavni sud protiv Vlade: Donijeli su nezakonitu odluku! Ukidamo radnu obvezu liječnicima!

Foto: Index

USTAVNI sud je odlučio: ukida se odluka Vlade o uvođenju radne obveze liječnicima pa liječnički sinidkat može donijeti odluku o nastavku štrajka ako to želi i to nakon objave odluke Suda u Narodnim novinama.

Ustavni sud tvrdi da  Vlada nije bila ovlaštena donijeti takvu odluku pozivajući se na stari Zakon o zdravstvenoj zaštiti u kojem su se navodili kriteriji za uvođenje obveze koje je sada Vlada pokušala iskoristiti.

Predsjednica Ustavnoga suda Jasna Omejec rekla je kako je Vlada osporenu odluku donijela bez pravne osnove u pozitivnim zakonima. Vlada pri tom nije koristila pravne mehanizme koje je imala na raspolaganju poput "sudske zabrane" štrajka, već se odlučila na političku odluku u kojoj se pozvala na nevažeći tekst Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kazala je Omejec.

"Zakon na koji se Vlada pozvala prestao je važiti još 2006. godine", pojasnila je Omejec.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti radne obveze za bolničke liječnike podnio je Hrvatski liječnički sindikat i to nakon što je Vlada nakon 58 dana radnom obvezom prekinula štrajk liječnika.

Liječnici nastavljaju sa štrajkom!

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić za Index je rekao da su dobili dojavu o ukidanju radne obveze te da će sad nastaviti dalje s liječničkim štrajkom.

"Mi smo ovo očekivali, naš pravni tim nas je uvjeravao i da su veliki izgledi za ovu presudu. To samo potvrđuje da smo bili u pravu jer smo štrajk organizirali legalno i vodili ga legitimno te nismo izašli iz nikakvih zakonskim okvira", rekao je Babić.

Pozvao je ministra zdravlja Rajka Ostojića da nastavi pregovore i to isključivo s Hrvatskim liječničkim sindikatom kako bi se riješio spor.

"Mi štrajk moramo nastaviti i to intenzitetom kakav je bio prije nametanja radne obaveze tijekom koje je zaustavljen. Naša prava zbog kojih smo ušli u štrajk se moraju regulirati, a to se može samo socijalnim dijalogom. Dok god ne postignemo sporazum s Ministarstvom zdravlja, liječnici će i dalje štrajkati jer je to jedini alat pomoću kojeg možemo prisiliti poslodavca na kompromis", zaključio je Babić.

Inače, Vlada je kao poslodavac u štrajku liječnika mogla koristiti sredstva koja joj daje Zakon o Vladi, ali nije bila ovlaštena uvesti radnu obvezu već se pozvala na stari zakon iz 2003. koji više nije na snazi od 2006. čime je osporila liječnicima pravo na štrajk.

Milanović o odluci Ustavnog suda: Takva je, kakva je

Premijer Zoran Milanović osvrnuo se u Bruxellesu na odluku Ustavnog suda koji je ukinuo radnu obvezu liječnicima.

"Pa volio bih prvo vidjeti tu odluku Ustavnog suda. A, takva je, kakva je. Stajalište Vlade je bilo drugačije pa kad je vidim možda ćemo polemizirati, a možda i nećemo, to je u ovom trenutku manje bitno. Bitno je da sustav funkcionira, da se ide u reformu, da građani dobiju solidnu uslugu i da se sustav racionalizira. Dakle, da od istoga novca stvorimo kvalitetniju uslugu i to je moguće", rekao je Milanović.

Ustavni sud danas je ukinuo članak 42 Zakona o financiranju političkih stranaka. Zbog toga je, podsjetimo, SDP-u dodijeljene višemilijunska kazna zbog dvodnevnog kašnjenja objave podataka o financiranju kampanje. Na pitanje kakve će biti pravne posljedice toga, Milanović je kratko poručio.

"Ako je ukinuo članak, onda se i pravne posljedice tog članka ukidaju. Međutim, s obzirom da kao Vlada o tome nismo dali očitivanje Ustavnom sudu, jer smo smatrali da smo u sukobu interesa, jer je većina ministara iz SDP-a, onda ni sada to neću komentirati, možda sutra na stranačkom skupu".

Reiner: Ustavni sud učinio jedino što je mogao

HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner ocijenio je danas da je Ustavni sud ukidanjem radne obveze bolničkim liječnicima učinio jedino što je mogao jer je Vlada "arogantno i bahato odlučila zanemariti upozorenja da je uvođenje radne obveze protuustavno".

Odluka Ustavnog suda samo je potvrdila ono što je HDZ govorio kad je Vlada odlučila uvesti radnu obvezu. Na žalost, Vlada je, na svoj uobičajeni arogantni i bahati način odlučila zanemariti to upozorenje i sada je Ustavni sud učinio jedino što je mogao i, po peti ili šesti puta u zadnje vrijeme, poništio njihovu odluku, rekao je Reiner novinarima u središnjici HDZ-a poručivši kako je "krajnje vrijeme da Vlada počne poštovati Ustav".

Na pitanje kakvu reakciju liječnika očekuje, Reiner je ustvrdio da su liječnici i svo medicinsko osoblje u lošoj poziciji, "jer ne mogu normalno obavljati svoju ključnu funkciju - liječiti ljude".

"Problemi u zdravstvu su ogromni, a nema nikakve naznake da će se oni početi rješavati. Vlada od samog početka nije imala razumijevanja za zdravstvo, ni za pacijente niti za liječnike. Odnos prema zdravstvu jasan je iz izjave premijera da su liječnici 'zabušanti' i 'cirkusanti' i izjava drugih da liječnici kroz dežurstva i pripravnost kradu državni proračun. To je bagateliziranje i ponižavanje cijele profesije u sustavu koji svakim danom ima sve manje novca i nemoguće mu je održavati istu razinu zdravstvene zaštite", rekao je Reiner.

Ustvrdio je da Vlada nije provela ni jednu reformu u zdravstvu, a da se "tzv. sanacija bolnica svela na stavljanje članova i podobnika Partije na čelo zdravstvenih ustanova".

Reiner tvrdi i da će "nametnuti kolektivni ugovor dovesti u pitanje funkcioniranje bolnica". Uvjeren je da je takvo stanje dovelo do toga da je od 1. srpnja Hrvatsku napustilo 207 liječnika, dok su cijele prošle godine u inozemstvo otišla 44 liječnika.

Na odluku Ustavnog suda da je protuustavna odredba Zakona o financiranju političkih aktivnosti koja je dovela do kažnjavanja SDP-a s pet milijuna kuna zbog kašnjenja u objavi financijskog izvješća, Reiner je kazao kako odluke Ustavnog suda valja poštovati u ovom, ali i u svim drugim slučajevima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara