Utvrđena rang lista ponuditelja za TE Plomin C: Najpoželjniji partner japanski Marubeni

Foto: zelena-akcija.hr

HRVATSKA elektroprivreda (HEP) je utvrđivanjem rang liste ponuditelja završila drugu fazu postupka odabira strateškog partnera za izgradnju i upravljanje blokom C Termoelektrane Plomin.

U procesu odabira strateškog partnera za izgradnju i upravljanje TE Plomin C Hrvatska elektroprivreda je krajem travnja ove godine zaprimila tri ponude.

Nakon provedene prve faze evaluacije u kojoj je projektni tim provjerio i ocijenio da su sve tri ponude u bitnim dijelovima u skladu sa zahtjevima iz natječaja, nastavljeno je s drugom fazom u kojoj je otvoren pregovarački postupak sa sva tri ponuditelja.

Tijekom ove faze postupka, koja je provedena u skladu s prethodno definiranim dinamičkom planom, provedena je dubinska analiza, zatražena su i dobivena pojašnjenja od ponuditelja, održano je više razgovora te je obavljeno nekoliko izvida na lokaciji TE Plomin, priopćili su iz HEP-a.

Najpoželjniji partner japanski Marubeni

Na temelju provedenih aktivnosti, zadovoljeni su uvjeti da projektni tim utvrdi rang listu ponuditelja. Preferentni ponuditelj je tvrtka Marubeni iz Japana, drugorangirani ponuditelj je konzorcij tvrtki Abeinsa i Daewoo, a trećerangirani ponuditelj je tvrtka Edison.

"Zahvaljujemo svim kvalificiranim ponuditeljima na interesu za partnerstvo s HEP-om u realizaciji ovog strateškog projekta“, izjavio je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Tomislav Šerić. „Iznimno smo zadovoljni kvalitetom svih ponuda u čiju su pripremu uloženi značajni stručni i financijski resursi.“

U svim su ponudama zastupljeni renomirani svjetski proizvođači opreme za termoelektrane. Kod preferentnog ponuditelja, Marubenija, glavni je isporučitelj opreme i radova je Alstom, a kod drugorangiranog ponuditelja Daewoo.

Početak radova previđen za 2015. godinu

Natjecateljski postupak koji se provodi prema pravilima Međunarodnog natjecateljskog pregovaračkog postupka, nastavlja se pregovorima s preferentnim ponuditeljem. Cilj HEP-a je da se pregovori okončaju do kraja ove godine te da ugovori budu spremni za potpis početkom prvog tromjesečja 2015.

Ukoliko se ne ostvari suglasje o obostrano zadovoljavajućim uvjetima ugovora, HEP ima mogućnost nastaviti pregovore s drugorangiranim ponuditeljem.

Odabir strateškog partnera za razvoj ovog strateškog elektroenergetskog projekta je odgovoran i složen posao, jer je riječ o investiciji procijenjene vrijednosti veće od 800 milijuna eura. Važno je napomenuti da je TE Plomin C ekonomski održivi projekt za koji nisu potrebna državna jamstva niti proračunska sredstva te koji neće opterećivati bilancu Hrvatske elektroprivrede, jer je predviđeno osnivanje posebnog projektnog društva.

Termoelektrana Plomin C je projekt izgradnje zamjenskog bloka za prvi blok TE Plomin. Predviđena snaga novog bloka je 500 MW. Početak radova na izgradnji TE Plomin C predviđen je u 2015. godini, a puštanje u pogon 2019. godine.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara