Uvoz hrvatskih cigareta jedan od uvjeta Srbiji za ulazak u Europsku uniju

Foto: scx.hu

UKOLIKO Srbija do kraja godine ne odobri uvoz cigareta iz Hrvatske po sniženim tarifama, taj zahtjev će biti ugrađen u okvir za pregovore o pridruživanju, čija je izrada u tijeku, saznaje Tanjug iz izvora u Europskoj uniji.

Riječ je o godišnjoj kvoti od 1.625 tona cigareta iz Tvornice duhana Rovinj, koje su na temelju sporazuma CEFTA opterećene sa samo 15 posto carine, što je gotovo četiri puta niže nego u slučaju cigareta iz drugih europskih država, koje se carine s 57 posto.
 
Argument Srbije da je Hrvatska izlaskom iz CEFTA i pridruživanjem EU izgubila pravo na izvozne povlastice, pa stoga cigarete iz Rovinja treba cariniti po stopi koja vrijedi za ostale članice, ne nailazi na razumijevanje u Bruxellesu, rekao je Tanjugu visoki dužnosnik EU koji je želio ostati anoniman.
 
"Hrvatska sada traži da se zahtjev za održanjem postojećih niskih carinskih stopa uvrsti u pregovaračku platformu, u čemu ima podršku Europske komisije i Vijeća", tvrdi ovaj izvor.
 
U Bruxellesu je u tijeku izrada pregovaračkog okvira koji će diktirati tempo i sadržaj pregovora o pridruživanju kada oni budu formalno budu otvoreni, što se očekuje krajem ove ili početkom sljedeće godine.
 
U taj pregovarački okvir će gotovo sigurno biti uvršten zahtjev Velike Britanije i Njemačke da se pregovori tijesno vežu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, a spor s Hrvatskom može dodatno otežati poziciju Srbije, kažu u sjedištu EU.
 
"Srbija još uvijek ima šansu prihvatiti hrvatski zahtjev, ali vremena je sve manje", kaže Tanjugov izvor, dodajući da će u suprotnom slučaju srpskog carinski spor s Hrvatskom prerasti u spor sa EU.
 
"Hrvatska je sada punopravna članica i mi smo je dužni podržati ", objašnjava ovaj dužnosnik.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara