Uz bok Bahreinu i Kolumbiji: Francuska među zemljama u kojima se najviše krše ljudska prava

Foto: AFP

NA UN-ovoj listi zemalja u kojima se najviše krše ljudska prava ovih se dana našla i Francuska, koja je na udar kritika Un-ove povjerenice Navi Pillay došla zbog načina na koji se u toj zemlji tretiraju Romi.

Pillay je tijekom otvaranja 21. sjednice Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi kazala kako je zabrinuta zbog nedavnog rušenja romskih naselja u Francuskoj, što je direktno pogodile stotine obitelji. "Brinu me nasilne deportacije Roma iz Francuske. Vlada je učinila neke korake na putu rješavanja tog problema, ali moraju uraditi mnogo više kako bi zaštitili ovu ranjivu skupinu ljudi", kazala je Pillay.

Tako je UN svrstao Francusku uz bok zemljama poput Kolumbije, Obale Slonovače, Konga, Malija i Mianmara. Packu je dobila i Grčka, zbog sve češćih napada na doseljenike drugih rasa.

Kao zemlju u kojoj je situacija trenutno najgora, Pillay je, logično, izdvojila Siriju. U građanskom ratu dosad je poginulo preko 26.000 ljudi. Sljedeći na njenoj listi je Bahrein, gdje se sunitska vladajuća dinastija oštro obračunava protiv šijita. Pillay je posebno osudila velike zatvorske kazne koje su određene aktivistima za ljudska prava i prosvjednicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara