Uz državne počasti pokopan filantrop Edhi, "pakistanska Majka Terezija"

Uz državne počasti pokopan filantrop Edhi, "pakistanska Majka Terezija"

Foto: Youtube

PAKISTANSKI filantrop Abdul Sattar Edhi, kojega su Pakistanci zvali "živućim svecem" pokopan je u subotu u predgrađu Pakistana na državnom pogrebu na kojem su bile tisuće ljudi.

Edhi (88), umro je u petak od bolesti bubrega i zavio u crno naciju od 190 milijuna ljudi kojoj je bio simbol rušenja društvenih, etničkih i vjerskih barijera.

Na prvom državnom pogrebu od 80-ih godina, dio okupljenih je u jednom trenutku probio zaštitnu ogradu na nacionalnom stadionu u Karachiju kao bi pomogao nositi Edhijev lijes, umotan u zeleno-bijelu pakistansku zastavu i prekriven laticama ruža.

Njegova je zaklada u proteklih 60 godina osnovala klinike i sirotišta diljem Pakistana i vodila flotu ambulantnih kola, pružajući pomoć siromašnima bez zdravstvene zaštite.

Premijer Nawaz Sharif rekao je da je Pakistan izgubio "velikog slugu čovječanstva" i proglasio je subotu danom žalosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni Pakistanci na društvenim su mrežama izrazili žal za čovjekom kojeg su nazivali "živućim svecem" i "pakistanskom Majkom Terezijom".

Rođen u Gujaratu u Britanskoj Indiji, Edhi i njegova muslimanska obitelj preselili su se u Pakistan 1947. tijekom nasilne podjele potkontinenta.

Zakladu je izgradio isključivo iz donacija posvetivši se ovisnicima, ženama žrtvama obiteljskog nasilja, siročadi te osoba s invaliditetom.

Poznat po asketskom životu, dugoj bijeloj bradi i tradicionalnoj crnoj kapi Edhi je bio heroj siromašnih i trn u oku nekih vjerskih čelnika jer je odbijao preferirati muslimane u odnosu na manjine.

Nisu ga voljeli ni radikalni islamisti koje je kritizirao zbog napada na civile, kao ni vlada koju je prozivao za nestručnost i korupciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara