Uz znanje Vijeća za elektroničke medije, radijske postaje na prevaru dobivale stotine tisuća kuna od države

Uz znanje Vijeća za elektroničke medije, radijske postaje na prevaru dobivale stotine tisuća kuna od države

Foto: Zadarski list (Cropix) -  predsjednik Vijeća za elektroničke medije Zdenko Ljevak

NA KOJI način lokalni radijski nakladnici pronevjeruju sredstva Fonda za pluralizam elektroničkih medija, otkriva u svom članku H-alter.org. Naime, novinari bi sjeli u studio i izmišljali sadržaj i koncept koji odgovara nazivu i opisu emisija za koje su od Vijeća za elektroničke medije dobivena financijska sredstva. Niti jedna od tih snimljenih emisija nikada nije bila emitirana, već su služile kao fiktivno pokriće, otkriva H-alter i to kroz razgovor s Ivanom Lekšić, novinarkom, urednicom i radijskom voditeljicom koja radi na radijskim postajama Bjelovarsko-bilogorske županije i Međimurske županije. 
 
Novac se izvlači preko Fonda za pluralizam  
 
Detalje prevare Lešić je ostavila potpisana imenom i prezimenom, na stranicama Ministarstva kulture -  rezerviranim za javne primjedbe o novom Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima. 
 
"Sve radijske postaje na kojima sam radila (radila sam na tri radijske postaje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji), javljajući se za sredstva od Fonda za pluralizam, lažirale su više od 70 posto emisija za koje su dobile novac. Vijeće za medije je kao nadležno tijelo obaviješteno o tome, no nije reagiralo, zato sve ovo 'popravljanje i prepravljanje' Zakona o elektroničkim medijima nema smisla. U elektroničkim medijima, na terenu, situacija je tragična, ali ne zbog zakona koji ne valja, već zakona koji se ne provodi....zato ne krpajte zakone, provodite ih!", stoji u poruci koju je ostavila Lešić dok je u iscrpnom razgovoru za H-alter objasnila i detalje. 
 
Naime, svaka lažirana emisija snimljena je u više "epizoda", odnosno onoliko koliko je potrebno za pravdanje dobivenih sredstava. Sve bi se to skupa potom uredno slalo na adresu nadležnog Vijeća. 
 
Godišnje odlazi 30 milijuna kuna  
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Radio na kojem je radila i kao urednica, naime, najmanje dvije godine je uredno od Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija dobivao stotine tisuća kuna, lažirajući emisije i programski sadržaj temeljem kojeg mu Vijeće za elektroničke medije daje ovaj novac.
 
Halter podsjeća da je riječ o državnom fondu iz kojeg Vijeće za elektroničke medije godišnje raspodjeljuje najmanje 30 milijuna kuna radijskim i televizijskim postajama, a ubuduće bi se taj novac trebao dijeliti i neprofitnim portalima te proizvođačima neprofitnog audiovizualnog ili radijskog programa. Sredstvima Fonda potiče se proizvodnja i objavljivanje programa na lokalnoj i regionalnoj razini koji je od javnog interesa, a osobito su važni za ostvarivanje prava građana na javno informiranje, nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj te, između ostalog, za razvoj obrazovanja, znanosti i umjetnosti.
 
"Emisije za koje bi postaja početkom godine dobivala novac snimale su se na kraju godine, i potom bi se na CD-u slale Vijeću kao potvrda da je novac doista namjenski iskorišten. Većina emisija snimljena je tijekom jednog tjedna u studiju; novinari bi sjeli u studio i izmišljali sadržaj i koncept primjeren nazivima i opisu emisija koji su poslani Vijeću početkom te godine, uz popratne jinglove koji su snimljeni samo za ovu priliku. Niti jedna od tih snimljenih emisija, dakako, nikada nije emitirana u eteru, već su samo služile kao fiktivno pokriće za dobiveni novac u minuloj godini", kaže Lešić u razgovoru za Halter dodajući da su se  umjesto emisija za koje se dobivao novac vrtjele informativne i slične emisije od jednog drugog radija. 
 
Rekli im "da nije baš tako" 
 
No problem je u tome da je Vijeće upoznato s ovom negativnom praksom, a da do sada nisu napravili apsolutno ništa po ovom pitanju. 
 
"Nekoliko mojih kolega, pa čak i ja, prilikom susreta s članovima Vijeća jasno i glasno smo spomenuli što smo sve prisiljeni raditi na našim radijskim postajama i što se zaista događa na nekim radijskim postajama, no nažalost nitko od nas nije dočekao pitanje o čemu se točno radi i na kojim radijskim postajama, već samo komentar: 'Ma nije to baš tako' i spretan prelazak na sljedeću temu" kaže Lešić.  Na sastancima je bio i predsjednik Vijeća za elektroničke medije Zdenko Ljevak.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara