Uzbuna u Supetru: Interventna policija čuvala SDP-ov Nadzorni odbor od radnika!

Uzbuna u Supetru: Interventna policija čuvala SDP-ov Nadzorni odbor od radnika!

Foto: Index

U SUPETRU vrije! Stotinjak radnika Komunalnog društva Grad d.o.o, prijatelja i poznanika okupili su se pred zgradom tvrtke u kojoj je zasjedao Nadzorni odbor sastavljen pretežito od članova SDP-a. Policija je na Brač poslala interventnu policiju, koja nije imala nikakvog razloga za postupanje pošto su se radnici i ostali ponašali civilizirano te su samo htjeli dati podršku svom direktoru Zoranu Marineliću, kojeg gradonačelnica Ivana Marković želi zamijeniti SDP-ovom gradskom vijećnicom Marijanom Šemanović. O tome, dakako, neće odlučiti Marković, već Nadzorni odbor kojeg uz predstavnika radnika čine SDP-ovi Branko Jašić i Danijela Kirigin.

Sukob interesa u Nadzornom odboru

Nadzorni odbor friško je uspostavljen, a postavljanje Kirigin mnogi smatraju krajnje problematičnim, pošto je zaposlenica tvrtke Berica, glavne građevinske firme otoka Brača. Kako i Komunalno ima određene djelatnosti u građevini, kritičari smatraju da je njeno instaliranje izrazito opasno za razvoj gradske tvrtke i da zapravo predstavlja direktan sukob interesa. 

Problematičnim mnogi vide i to što je za novog direktora, odnosno, direktoricu, znatno ublažen kriterij koji mora ispuniti. Traže se tek dvije godine radnog staža i visoka stručna sprema.

Radnici Komunalnog za svog direktora

Radnici koji su se jučer okupili pred sjedištem tvrtke traže da se omogući nastavak rada dosadašnjem direktoru Marineliću, inače, prvom zapovjedniku obrane Brača, o kojem imaju samo riječi hvale te ističu kako je firma pod njegovim upravljanjem poslovala pozitivno i stabilno te nije bilo nikakvog razloga da ga se mijenja. Marinelić je inače nestranački, i on se javio na natječaj, no kako doznajemo, gradonačelnica Marković izrazito je protiv da ostane na čelu gradske firme, što je posebno zanimljivo jer je prije stupanja na dužnost gradonačelnica i sama radila u Komunalnom, i to kao financijska direktorica, a o čemu je Index već pisao kada je DORH provjeravao njezine putne naloge na relaciji Supetar - Postira. Animozitet prema Marineliću, po svemu sudeći, vuče korijen iz tog doba.

Za direktora Komunalnog javili se i bivši šef PP Vis i splitska odvjetnica

Nadzorni odbor jučer je otvarao pristigle kandidature. Uz Marinelića i Šemanović, javili su se, kako neslužbeno doznajemo i Maja Kaliterna, bivši šef PP Vis Mladen Vušković te odvjetnica Maja Smrke. Teško je vjerovati da će itko imati šanse pored SDP-ove gradske vijećnice. Odluka o nasljedniku Zorana Marinelića trebala bi se donijeti nakon razgovora sa kandidatima.

Gradonačelnica: Radnici rade pritisak na Nadzorni odbor

Gradonačelnica Marković u svemu ne vidi ništa sporno. Kaže kako je Marineliću istekao ugovor i da se na natječaj mogao javiti bilo tko sa odgovarajućim uvjetima.

Komentirala nam je i okupljanje radnika i Marinelićevih pristaša.

"Rade pritisak na Nadzorni odbor. Direktoru je istekao ugovor pa smo raspisali natječaj. Stiglo je pet molbi, a radnici upiru da se izabere stari direktor. Ja o tome ne odlučujem, već Nadzorni odbor", kazala je Marković.

Smatra da imenovanje zaposlenice Berice u NO Komunalnog nije sukob interesa.

"Sumnjam da su konkurencija jer Berica ima milijunski promet i najveća je građevinska firma na Braču, dok Komunalno ima svega par stotina tisuća kuna od građevinske djelatnosti", ustvrdila je Marković.

Zbog Komunalnog pukla ljubav SDP-a i HNS-a

Zanimljivo je da je zbog imenovanja Nadzornog odbora u Supetru pukla ljubav između SDP-a i HNS-a, koji je tražio jedno mjesto u NO-u pa ga nisu dobili. HNS-ovci smatraju da je imenovanje članova Nadzornog odbora loša, štetna i čisto politička odluka donesena sa isključivim ciljem da se u najvećoj supetarskoj gradskoj firmi uhljebe politički podobne strukture SDP-a i HSU-a. Cijene kako netko sa svega dvije godine iskustva rada na poslovima visoke stručne spreme neće moći uspješno i stabilno voditi tvrtku sa proračunom od devet milijuna kuna.

U policiji su nam inače kazali da radnici nisu prijavili prosvjed, ali za njega su svejedno saznali pa su interventnu poslali iz Splita da čuva javni red i mir.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara